Akciové trhy silně klesaly všude ve světě

09.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Světové akciové trhy dnes výrazně klesaly a navázaly na silné propady z minulého týdne, v poklesu pokračují i ceny komodit v čele s ropou. Trhy zasáhlo historicky první snížení amerického prestižního ratingu a přes intervenci Evropské centrální banky (ECB) na trhu dluhopisů přetrvaly silné obavy z šíření dluhové krize do velkých ekonomik jižní Evropy. Investoři se uchylují k bezpečným aktivům jako švýcarský frank, zlato, ale i k americkým státním dluhopisům, jimž tak snížení ratingu nijak neublížilo.

Akcie v Tokiu a na dalších burzách v Asii výrazně oslabily, odpoutaly se ale od nejnižších úrovní. Index tokijské burzy Nikkei 225 klesl o 2,2 procenta, index burzy v Soulu o 3,8 procenta a indexy čínských akcií v Hongkongu a Šanghaji se snížily na minima za poslední rok.

V sobotu snížila agentura Standard & Poor´s hlavní rating USA poprvé v historii z nejvyšší možné známky AAA na stupeň AA+. Agentura uvedla, že Spojené státy mají příliš vysoké deficity a politici se nedokážou shodnout na věrohodném postupu, který by zadlužení největší ekonomiky světa postupně snížil na přijatelnou úroveň.

Evropská centrální banka v zájmu zabránění dalšího šíření dluhové krize eurozóny oznámila v noci obnovení svého kontroverzního programu nákupu státních dluhopisů. Hned ráno pak přikročila k nákupům dluhopisů italské a španělské vlády, což vedlo k prudkému poklesu jejich výnosů. U italského desetiletého dluhopisu se výnos propadl o 0,7 procentního bodu na 5,4 procenta a výnos španělského bondu klesl o 0,8 procenta na 5,3 procenta.

Krok ECB však trvaleji akciové trhy nepodpořil. Západoevropské akcie sice po úvodním poklesu začaly díky příslibu ECB růst, odpoledne se však evropské akcie přehouply zpět do záporných čísel, protože mezi investory převládla skepse vůči záchranným plánům EU. Před koncem obchodování ztrácel hlavní evropský index FTSEurofirst 300 asi 3,6 procenta a byl na minimu za dva roky. Index pražské burzy PX se propadl o téměř šest procent a byl rovněž na dvouletém minimu.

Na investory ani nezapůsobily víkendové krizové rozhovory mezi finančními činiteli skupiny G7. Ti se dohodli, že zůstanou v úzkém kontaktu a budou připraveni zakročit, aby na finančních trzích zajistili stabilitu a likviditu. Zástupci Německa a Francie uvedli, že evropský záchranný fond EFSF převezme zodpovědnost za odkupy státních dluhopisů hned, jakmile to bude technicky možné.

Americký akciový trh reagoval na sobotní snížení nejvyššího amerického ratingu podle očekávání propadem a Dow Jonesův index v první polovině obchodování v New Yorku ztrácel téměř tři procenta. Americké dluhopisy naopak paradoxně zpevnily a jejich výnosy klesly. Investoři je totiž i přes zhoršení ratingu pokládají vedle zlata a švýcarského franku za jedno z mála bezpečných aktiv.

Globální akciové trhy prudce padaly už minulý týden, protože investoři se bojí eskalace dluhové krize v eurozóně a nové recese americké ekonomiky. Investoři v nynější nejistotě utíkají od rizikovějších aktiv, tedy akcií a komodit, k aktivům tradičně pokládaným za bezpečná. Vedle zlata a švýcarského franku k nim stále řadí také americké státní dluhopisy, přestože snížení ratingu znamená, že jejich bezpečnost už není absolutní. Trh amerických státních dluhopisů je ale tak veliký a likvidní, že zatím nemá konkurenci.

Dál naopak klesají ceny komodit, odkud se investoři stahují od minulého týdne v obavách z útlumu globální ekonomiky. Světové ceny ropy pod vlivem snížení amerického ratingu klesly až o více než čtyři dolary za barel a americká ropa se propadla až na 82,52 dolaru, minimum od loňského listopadu. Index cen komodit Reuters-Jefferies dnes odpoledne ztrácel dvě procenta a po propadu 4,5 procenta za minulý týden je nejníže za osm měsíců.

Zlato jako jedno z "bezpečných útočišť" investorů naopak vystoupilo na nový rekord nad 1700 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu). Investoři se rovněž přesunují ke švýcarskému franku, jehož kurz k dolaru dnes stoupl až na rekordní maximum 0,7480 CHF. Vedle franku silně získává i japonský jen, rovněž považovaný za bezpečnou měnu.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita