Zhoršení ratingu ekonomiku ČR přímo neovlivní

08.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sobotní historicky první zhoršení amerického ratingu způsobí v pondělí neklid na finančních trzích, ale nebude mít podle ekonomů bezprostřední dopad na české hospodářství. Ten by nastal až v případě, pokud by chaos na trzích zhoršil celkovou situaci v globální ekonomice, řekl ČTK hlavní analytik Patria Finance David Marek.

"Krátce po zhoršení ratingu, tedy v pondělí, vzroste chaos a nejistota. To je jediné, s čím mohou všichni počítat na sto procent. Po celém světě budou reagovat všichni, od penzijních fondů přes pojišťovny až po centrální banky," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Díky tomu, že změna ratingu přišla dle evropského času až o víkendu, trhy mají čas na rozmyšlenou a jejich první reakce nemusí být tak velká, dodal.

Návrat globální ekonomiky do recese je podle Marka nyní pravděpodobnější než před několika měsíci, ale stále je prý šance, že mu svět unikne. "Je fakt, že v posledních dnech převažovaly negativní zprávy," podotkl.

Agentura Standard & Poor´s snížila počátkem víkendu nejvyšší americký rating AAA o jeden stupeň na AA+ a upozornila, že je připravena na jeho další zhoršení. Agentura to odůvodnila neúnosným růstem amerického státního dluhu za poslední roky a neschopností politických vůdců dohodnout se na dlouhodobém řešení alarmujícího vývoje.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita