Za poklesem tržeb maloobchodu nižší prodeje aut, lidé neutrácejí

04.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Výrazný červnový meziroční pokles maloobchodních tržeb způsobily zejména horší meziroční prodeje automobilů, dané jejich mimořádnými čísly před rokem. České domácnosti nicméně nyní brzdí v utrácení obavy z dalšího vývoje světové ekonomiky a nejistota ohledně dalších rozpočtových škrtů, plánovaný růst DPH a důchodová reforma. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Maloobchodní tržby se v červnu snížily o 3,5 procenta po květnovém růstu o 3,2 procenta.

"Propad celkového indexu maloobchodu včetně automobilového segmentu vypadá poměrně dramaticky, je ale ovlivněn loňskými nebývale vysokými prodeji aut a tržbami za jejich opravy. Vliv této vysoké základny se v dalších měsících již neprojeví. I při odhlédnutí od uvedeného mimořádného faktoru ovšem platí, že spotřebitelé zůstali v červnu ve svých výdajích opatrní," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Po zdražení bydlení, energií a dopravy, což jsou výdaje, které lidé platit prostě musí, na utrácení už tolik nezbývá, doplnil analytik Home Creditu Michal Kozub. Pokles tržeb obchodníků podle něj překvapil celý trh. Spíš ale prý půjde o ojedinělý výkyv mezi dobrými měsíci než o začátek klesajícího trendu. Projevila se zřejmě i stávka odborářů, během níž si mnoho lidí raději prodloužilo volný víkend a odjelo na dovolenou, dodal.

Autor článku