Firmy nyní nejvíce hledají obchodní zástupce, řidiče a manažery

04.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zaměstnavatelé letos v létě nejvíce hledají obchodní zástupce, administrativní pracovníky, řidiče či manažery. Proti loňskému roku nejvýrazněji stoupl jejich zájem o programátory, IT analytiky a bankovní specialisty. Z hlediska oborů se v tomto roce zvýšila poptávka zejména o zaměstnance ve strojírenství. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pracovními servery.

Největší zájem mají zaměstnavatelé o pozice obchodního zástupce (2685 nabídek), administrativního pracovníka (1352), programátora (1263) a prodavače (1025). Dalšími často poptávanými profesemi jsou například asistentka v administrativě (993), bankovní poradce (811) či IT konzultant (552). Srovnatelný počet nabídek se přitom nachází ještě v celé řadě profesí z oboru prodej a obchod, řekl ČTK Tomáš Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která provozuje servery Prace.cz a Jobs.cz

Mezi nejpoptávanějšími profesemi nejvýraznější meziroční změna zájmu nastala podle něj v případě programátorů, počet nabídek zde vzrostl o 48 procent. Velmi výrazný růst zájmu firem je patrný také u bankovních specialistů (o 41 procent) , IT analytiků (o 45 procent) či kvalitářů (o 46 procent). U profesí z oboru prodej a obchod je patrná jen malá změna zájmu firem, v případě některých došlo i k malému poklesu počtu vystavených inzerátů (například u account manažerů o 13 procent).

Autor článku