Investice a zakázky čeká stagnace

03.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Český průmysl v příštím pololetí čeká řada překážek. Vývoj zakázek a investičních výdajů bude stagnovat. Mzdy porostou méně, než se čekalo. Vyplývá to z průzkumu, který u více než 200 firem uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP) a Česká národní banka, jehož závěry dnes na tiskové konferenci prezentoval prezident SP Jaroslav Hanák.

"Očekávání ve vývoji mezd či růstu investic nejsou optimistická," řekl Jaroslav Hanák. "Jestli firmy nebudou mít prostředky na investování, není to pro českou ekonomiku dobrá zpráva."

Velkým problémem je podle Hanáka růst cen hlavních vstupů do výroby. Ve druhém čtvrtletí se tyto ceny meziročně zvýšily o více než pět procent. Původně průmysl očekával zdražení vstupů o zhruba 3,5 procenta.

Firmy nečekají ani výraznější pokles nezaměstnanosti. Podle Hanáka bude pokles nezaměstnanosti jen velmi pomalý. Negativní dopad to bude mít hlavně na absolventy škol, dodal.

Průzkum také zjistil, že zaměstnance v průmyslu zřejmě čeká menší růst mezd, než původně předpokládali. Zatímco na konci prvního čtvrtletí očekávaly firmy růst průměrných mezd o 1,47 procenta, nyní čekají růst 1,19 procenta.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita