Podmínky v českém průmyslu se dále zhoršily

01.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podmínky ve zpracovatelském sektoru v ČR se v červenci dále zhoršily, červencový index nákupních manažerů (PMI) klesl na 53,4 bodu z červnových 55,1 bodu. Index tak poklesl na nejnižší hodnotu od ledna 2010. Oznámila to dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se drží nad 50 body od listopadu 2009. Předtím byl 16 měsíců za sebou pod touto hranicí.

Stávající úroveň PMI je podle Markit Economics stále nad dlouhodobým průměrem průzkumu, tedy nad 52,9 bodu. zároveň je ovšem index pod trendem před hospodářskou krizí, který činil do června 2008 54,1 bodu.

"Během sledovaného měsíce poklesly takřka všechny složky indexu, přičemž k největšímu propadu došlo u nových zakázek a zaměstnanosti. Obzvláště zpomalení v nárůstu zaměstnanosti svědčí o tom, že výrobci očekávají, že na slabém růstu z druhého čtvrtletí se nic nezmění ani ve třetím čtvrtletí," uvedl hlavní ekonom HSBC pro střední a východní Evropu a subsaharskou Afriku Murat Ulgen.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1200 zaměstnanců v Evropě, Severní Americe a oblasti Asie a Pacifiku. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita