Američané jsou znepokojeni dluhovou krizí USA

27.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Velká většina Američanů je znepokojena dluhovou krizí Spojených států a více než polovina jich podporuje kompromisní řešení podobné tomu, které navrhuje americký prezident Barack Obama. Vyplývá to z průzkumu zveřejněného v úterý agenturou Reuters ve spolupráci se společností Ipsos.

Šestapadesát procent dotázaných je přesvědčeno, že by se zákonodárci a Obama měli dohodnout na řešení, jehož součástí budou rozpočtové škrty i zvýšení daní.

Obama se zatím s republikánskými zákonodárci na zvýšení dluhového limitu dohodnout nedokázal, protože se rozcházejí v názorech na podmínky, za jakých k němu má dojít. Obama navrhuje úspory v rozpočtu i zvýšení některých daní, což ale republikáni odmítají. Na řešení již přitom zbývá necelý týden, pokud stále platí stanovisko amerického ministerstva financí, že zemi 2. srpna dojdou peníze.

Za jak vážnou situaci Američané považují, ukazuje to, že 83 procent dotázaných v průzkumu uvedlo, že je možný krach jednání o zvýšení dluhového stropu znepokojuje, 54 procent je pak "znepokojeno velmi". Za vinu současnou situaci Američané kladou z 31 procent republikánům, z 21 procent Obamovi a z devíti procent demokratickým zákonodárcům.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita