Daňové úlevy kvůli DPH rodinám s dětmi

27.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Navrhované kompenzace rodinám v podobě měsíční 150korunové daňové slevy na dítě kvůli sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) by snížily ztráty domácností s dětmi v průměru na 35 Kč měsíčně. Kompenzace by také snížily podíl domácností negativně zasažených tímto krokem z 80 na 65 procent. Vyplývá to z studie think-tanku IDEA vedeného Janem Švejnarem.

Podle březnové studie stejné organizace plánované zvýšení spodní sazby daně z deseti na 14 procent ukrojí příští rok z reálných příjmů domácností v průměru 247 korun měsíčně. V roce 2013 se výdaje domácností kvůli sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta zvýší průměrně o 410 korun. Nejvíc změna zasáhne desetinu lidí s nejnižšími příjmy.

Včera zveřejněná studie ukazuje, že zvýšení slevy na dani za dítě nedostatečně kompenzuje nejchudší rodiny. "Nejchudším rodinám vládní kompenzační návrh příliš nepomůže proto, že sleva na dani přispívá hlavně rodinám s pracujícími rodiči. Naopak mezi nejchudšími rodinami s dětmi jsou často lidé bez práce nebo lidé, jejichž příjmy nedosahují výše, při které mohou slevu uplatňovat," uvedla spoluautorka studie Klára Kalíšková.

Chudším rodinám by podle studie pomohlo více zvýšení přídavků na děti. To má ale zároveň dopad na menší procento rodin s dětmi. Podle autorů by tak alternativou mohla být kombinace obou možností. "Zvýšení slevy na dani za dítě o 120 Kč a zvýšení přídavků na děti o 115 Kč by mělo stejné průměrné dopady jako vládní návrh zvýšení slevy na dani o 150 korun, ale bylo by šetrnější k těm nejchudším," uvádí studie.

Dolní sazba DPH by měla podle návrhu vládní koalice od příštího roku vzrůst z nynějších deseti na 14 procent, zatímco horní dvacetiprocentní sazba zůstane stejná. Od roku 2013 se obě sazby mají sjednotit na 17,5 procenta. Opozice s návrhem nesouhlasí. Peníze z vybrané DPH mají podle dohody stran vládní koalice jít na velkou důchodovou reformu.

Kvůli růstu dolní sazby DPH mohou příští rok zdražit některé potraviny, léky, městská hromadná doprava, teplo, ubytování, zdravotní a sociální péče či vstupné na kulturní akce. Od roku 2013 naopak už nebudou 20procentní ale pouze 17,5procentní sazbou zatíženy například ceny aut, oblečení či elektřiny.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita