Dojdou americké vládě po 2. srpnu peníze?

25.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Politici ve Washingtonu o víkendu opět nedospěli k dohodě o navýšení státního dluhu, která by odvrátila riziko bankrotu Spojených států. V uplynulých dnech demokrati a republikáni alespoň působili dojmem, že se dohodnout chtějí. Nyní se zdá, že postoje obou stran se od sebe vzdalují, i když se blíží nejzazší datum pro dohodu - 2. srpen.

Krize se tak prohlubuje. Neklidné proto začínají být trhy, které dlouho ve schopnost nalézt společnou řeč amerických politiků věřily. 

Spojené státy oficiálně současný strop pro zadlužení ve výši 14,29 bilionu dolarů vyčerpaly 16. května letošního roku. Další peníze a čas získaly rozpočtovými přesuny. V případě, že republikáni a demokrati nedospějí k dohodě, dojdou americké vládě po 2. srpnu peníze.

Ekonomové již varovali předtím, že by to mohlo mít nedozírné následky pro světovou ekonomiku. Spojeným státům také kvůli současné nejistotě hrozí, že přijdou o své špičkové hodnocení schopnosti splácet závazky. Pokud by tak ratingové agentury učinily, mohlo by to otřást trhy. Americké dluhopisy se dosud považovaly za bezrizikovou investici.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita