Novela nemocenského pojištění rozšiřuje okruh pojištěnců

25.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda ve středu schválila sjednocení povinnosti a práv zaměstnanců s osobami samostatně výdělečně činnými při platbách nemocenského pojištění, uvedl zdroj agentury Mediafax.

Umožňuje to novela zákona o nemocenském pojištění, stávající úprava stavěla osoby samostatně výdělečně činné do nerovné role. Novela přichází poté, co ministerstvo práce a sociálních věcí vyhodnotilo nový zákon, který je v účinnosti dva roky. Zákon rozšiřuje okruh pojištěných osob o některé nové skupiny - jedná se například o společníky a jednatele s. r. o., prokuristy, likvidátory a členy kolektivních orgánů právnických osob.

Další navrhované úpravy se týkají zrušení institutu přerušení pojištění, ten se totiž ukázal jako zcela nepraktický. Dílčích změn plánuje novela dosáhnout u výpočtu a výplaty dávek. Zákon má také upřesnit povinností zaměstnavatelů a orgánů nemocenského pojištění, cílem tohoto kroku je snížit administrativní zátěž při provádění pojištění a postupu lékařů při posuzování zdravotního stavu. Formulačně se také zpřesní některá ustanovení, aby v praxi nedocházelo k výkladovým nejasnostem. Novela ovšem podle předkládací zprávy nepřinese žádné zásadní ani koncepční změny. "Vyhodnocení dosavadní účinnosti zákona o nemocenském pojištění neukázalo potřebu těchto změn; navrhované úpravy mají proto jen dílčí charakter a nemění základní principy zákona o nemocenském pojištění," stojí v důvodové zprávě.

Zpráva převzata z Mediafax.

Autor článku

Firemni aktualita