Týdenní komentář: Ochlazení ekonomické aktivity v Evropě

22.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ačkoli tuzemským výrobcům silničních vozidel se daří, ekonomická aktivita v Evropě trochu ochlazuje.

Pozitivní zprávy z uplynulého týdne

1. Výroba silničních vozidel roste dvojciferným tempem
Tuzemská výroba silničních vozidel v prvním pololetí letošního roku vzrostla meziročně o 13,85 procenta na 647.024 kusů. Největší podíl měla produkce osobních automobilů, kterých bylo vyrobeno 632.245 kusů, což je o 13,57 procenta více než ve stejném období loňského roku. Nejvíce osobních vozidel letos vyrobila automobilka Škoda Auto, na kterou v pololetí připadla produkce 356.187 automobilů.


2. MF zlepšilo odhad růstu ekonomiky
Ministerstvo financí zlepšilo pro letošní i příští rok odhad růstu české ekonomiky. Letos i v roce 2012 by hrubý domácí produkt (HDP) měl stoupnout o 2,5 procenta. Vyplývá to z nové makroekonomické predikce MF. V dubnu úřad odhadoval letošní růst ekonomiky na 1,9 procenta a růst v roce 2012 na 2,3 procenta.


3. Objem nových hypoték se zvýšil téměř o polovinu
Objem nově poskytnutých hypoték v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o 18 miliard, tedy o zhruba 45 procent, na více než 55 miliard korun. Vyplývá to ze zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Tato sazba v červnu klesla ve srovnání s předchozím měsícem o 0,1 procentního bodu na 4,14 procenta.



Negativní zprávy z uplynulého týdne

1. Nálada německých investorů opět klesá
Nálada německých investorů a analytiků se tento měsíc dál propadla a její index, který zpracovává mannheimský institut ZEW, klesl na nejnižší úroveň od počátku roku 2009. Důvěrou investorů otřásá eskalující dluhová krize v eurozóně a rostou i obavy z hospodářského a fiskálního vývoje ve Spojených státech, uvedl dnes ZEW.


2. Růst aktivity v eurozóně výrazně zpomalil
Aktivita v soukromém sektoru eurozóny v červenci výrazně polevila a rostla nejpomaleji za téměř dva roky. Takzvaný kompozitní index, který kombinuje aktivitu ve službách i průmyslu, podle předběžných údajů klesl na 50,8 bodu, zatímco v červnu byl na 53,3 bodu. Na vině je podle agentury Reuters částečně pokles zahraniční poptávky, z části pak dopady dluhové krize v eurozóně.


3. Zmírňuje i aktivita v Číně, poprvé po roce klesla
Aktivita v čínském průmyslu v červenci poprvé po roce klesla. Index nákupních manažerů, který aktivitu sleduje, klesl na 48,9 bodu. Kvůli nižší globální poptávce je nižší také objem nových zakázek, naopak tlak na růst cen se zvyšuje. Hodnota indexu, který sestavuje banka HSBC, je nejníže za posledních 28 měsíců.



Pozitivní / negativní zprávy jak pro koho

1. Stát chce zpoplatnit i silnice první třídy
Ministerstvo dopravy má plán, jak přivést do svého rozpočtu minimálně pět miliard korun navíc. Dálniční známka pro auta má stát až 1500 korun, motocyklisté zaplatí 1000 Kč a 600 korun bude stát kupon na silnice prvních tříd.


2. Ceny benzinu a nafty se opět zvyšují
Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu otočily směr a po více než měsíci začaly opět růst. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru o 24 haléřů na 34,70 koruny za litr. Cena motorové nafty se zvýšila o 27 haléřů na 34,20 Kč/l, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.


3. Dojde k odepsání poloviny řeckého dluhu?
Ekonomičtí poradci německé vlády doporučují tamnímu kabinetu, aby navrhl odepsat až polovinu řeckého dluhu. Ve svém středečním vydání to uvede list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Poradci tento postup navrhují s ohledem na zhoršení dluhové krize v zemích eurozóny. Pokud by se tento plán realizoval, zadlužení Řecka by tím kleslo ze zhruba 160 asi na 106 procent HDP.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík