Schodek rozpočtu bude 105 mld. Kč

20.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda dnes schválila základní podobu rozpočetu na příští rok s deficitem 105 miliard. DPH příští rok by měla být ve dvou sazbách 20 a 14 procent, další rok 17,5 procenta. ČTK to sdělily zdroje z jednání vlády s tím, že oba přítomní ministři za nejmenší vládní stranu Věci veřejné se při hlasování postavili proti, ačkoliv jde o variantu popsanou v nedávno přijatém dodatku ke koaliční smlouvě.

Vláda tak nakonec nepodpořila druhou z variant, které na dnešní jednání přinesl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Počítal v ní s rychlejším snižováním deficitu, který měl příští rok činit jen 95 miliard. Podmínkou ale bylo sjednocení DPH už v příštím roce na 19 procentech s výjimkou nižší sazby pro knihy, noviny a léky. Ministr financí preferoval právě tuto druhou variantu.

Proti ní vystoupily právě Věci veřejné, které tuto výši DPH nejprve označily za zcela nepřijatelnou. Později daly najevo, že by na ni mohly přistoupit výměnou za progresivní zdanění lidí s vysokými příjmy.

Kabinetem přijatá varianta základních parametrů rozpočtu se schodkem 105 miliard korun počítá s rozpočtovými škrty například v resortech dopravy či školství, které spravují VV. Jejich představitelé razantní škrty odmítají. VV svolaly na 12:45 tiskovou konferenci.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita