Česko mezi 20. nejvíce konkurenceschopných zemí?

19.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda v srpnu projedná novou strategii konkurenceschopnosti České republiky na roky 2012 až 2020, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Materiál má zařadit Česko do dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Nečas. V předchozích letech se pozice Česka zhoršovala a loni se na světovém žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra propadlo o pět pozic na 36. místo.

"Strategii vláda projedná ještě v průběhu srpna a já očekávám, že si ministři uvědomí její klíčový význam pro budoucnost této země," uvedl Petr Nečas, podle kterého bude plnění strategie pravidelně vyhodnocováno. Strategie čítá 43 projektů s více než 200 opatřeními. Na její provádění bude dohlížet rada vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost.

Hlavními pilíři nové strategie jsou efektivní instituce, kvalitní infrastruktura a ekonomika poháněná inovacemi. Součástí projektu je například novela zákona o investičních pobídkách, díky které by tuto podporu v budoucnu mohly čerpat také projekty zaměřené na výzkum, vývoj a strategické obchodní služby. MPO podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka rovněž plánuje spustit společný fond státního a soukromého kapitálu, který by měl podporovat perspektivní projekty tuzemských firem, jejichž standardní financování je obtížné. MPO v materiálu navrhuje také zlepšit fungování finančních trhů.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita