Většina Čechů nesouhlasí se změnami DPH

18.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Téměř dvě třetiny lidí nesouhlasí s plánem vlády zvýšit nižší sazbu daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent a s následným sjednocením sazeb na 17,5 procenta. Vyplývá to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z průzkumu rovněž vyplynulo, že sedm z deseti Čechů nerozumí současnému daňovému systému.

Změny DPH podpořila podle průzkumu necelá pětina respondentů. Vyšší podporu změnám v sazbách DPH vyjadřují například lidé ve veku 30 až 44 let, absolventi vysokých škol, podnikatelé a samostatně výdělečně činní, vysoce kvalifikovaní odborníci a vedoucí pracovníci. Z hlediska politické orientace pak změny podporují voliči ODS nebo TOP 09.

Se změnami naopak nesouhlasí respondenti s nižší životní úrovní, kvalifikovaní dělníci, voliči ČSSD a ti, kdo rozhodně nehodlají volit a nepreferují žádnou politickou stranu.

Zhruba polovina dotázaných pak uvedla, že ví o chystaných kompenzacích v případě změny DPH. Pětina z nich pak považuje kompenzace za dostatečné, dvě třetiny za nedostatečné. Vláda hodlá zvýšení nižší sazby DPH a jeho dopady na některé slabší sociální skupiny kompenzovat například valorizací důchodů, zvýšením daňového odpočtu na dítě nebo zvýšením životního minima.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita