Počet podnikatelů stoupl na 2,268 milionu

18.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Také letos pokračuje rostoucí trend počtu podnikatelů. Za první pololetí se zvýšil o 34.000 na 2,268 milionu. Stále tak platí, že od roku 2008 přibývají podnikatelé tempem zhruba 30.000 subjektů za půl roku. Vyplývá to z aktuálních statistik ministerstva průmyslu a obchodu, které zveřejnil server Podnikatel.cz. Více než milion podnikatelů ale podle něj nepatří mezi aktivní a existují pouze na papíře.

Během letošního roku stoupl na téměř 94.000 i počet podnikatelů cizinců působících v ČR. Roste jak počet právnických, tak fyzických osob. Na celkovém nárůstu počtu registrovaných podnikatelů se ale podílejí především podnikající fyzické osoby, které budou během několika let zřejmě atakovat hranici dvou milionů. K 30. červnu jich MPO napočítalo 1,932 milionu. Vůči konci minulého roku též vzrostlo množství právnických osob, kterých je nyní o 10.000 více (celkově 335.000) než na počátku roku.

S tím, jak přibývá množství podnikatelů v registrech, se však též zvyšuje počet neaktivních podnikatelů, tedy těch, kteří existují pouze na papíře. Jak zjistil pro server Podnikatel.cz Český statistický úřad, ke konci minulého roku činil počet neaktivních jednotek v ekonomických registrech 1,237.568. "Primárně sledujeme aktivní subjekty, takže neaktivní zjišťujeme jen jako doplněk. Neaktivními subjekty máme na mysli ty podnikatele, kteří nevykazují žádný obrat či třeba neplatí sociální pojištění," vysvětlil Ladislav Pištora z tiskového oddělení ČSÚ.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita