Zátěžové testy byly podle některých ekonomů měkké

18.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pokud by se evropské banky podrobily přísnějším zátěžovým zkouškám, než jaké absolvovaly, ukázalo by se, že jim dohromady chybí zhruba 80 miliard eur (asi dva biliony Kč). Upozorňuje na to přední analytik investiční banky JPMorgan & Co Kian Abouhossein, který výsledky přepočítal za použití jiných parametrů. Oficiální výsledky přitom ukázaly, že bankám chybí jen asi 2,5 miliardy eur.

Evropský úřad pro bankovnictví (EBA) v pátek zveřejnil výsledky zátěžových zkoušek, v nichž hodnotil 90 bank z 21 evropských zemí. Cílem bylo zjistit, zda by tyto bankovní domy ustály i dvouletou recesi a propad cen akcií a realitního trhu. "Druhá zátěžová zkouška, kterou provedl úřad EBA, je další promeškanou příležitostí," řekl Abouhossein.

Podobné testy se konaly i loni, kdy se staly terčem kritiky za to, že požadavky na minimální výši kvalitního kapitálu byly příliš měkké. Bez problémů se ale neobešly ani letošní testy, kvůli požadavkům na základní kapitál a jeho výpočet se totiž úřad EBA dostal do sporu s německou bankou Helaba i německou centrální bankou. V testech mělo být původně hodnoceno 91 bank, Helaba ale kvůli sporu nakonec hodnocena nebyla.

Letošní testy například požadovaly, aby podíl kvalitního kapitálu na celkových aktivech banky činil alespoň pět procent. To je sice z dnešního pohledu dostatečné, chystané zpřísnění pravidel ale předpokládá, aby tento podíl činil alespoň sedm procent.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita