EK vyšetřuje ČEZ kvůli zneužití dominance

15.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská komise zahájila vyšetřování české energetické společnosti ČEZ kvůli podezření z omezování rivalů na českém velkoobchodním trhu s elektřinou. Komise ČEZ podezřívá, že shromažďoval kapacity v přenosové síti, aby zabránil vstupu konkurenční společnosti na trh. Pokud by Brusel shledal českou firmou vinou, hrozila by jí pokuta v řádu desítek miliard korun a nebo prodej části majetku.

Skupina ČEZ je přesvědčená, že se ničeho nedopustila, uvedla dnes její mluvčí Eva Nováková. "Ještě dlouho před tím, než proběhla první inspekce komise v roce 2009, již byly podepsány závazné smlouvy na dodávku technologie i plynu. Získali jsme navíc, a to ještě v předstihu oproti původnímu plánu, všechna povolení a na jaře letošního roku se plně rozběhly práce na výstavbě paroplynového bloku v Počeradech," sdělila Nováková. To vše podle ní dokazuje, že rezervace přenosové kapacity nebyla spekulativní, ale souvisela s projektem firmy.

"Zahájení formálního řízení neznamená, že komise má důkaz o porušení předpisů. Znamená to pouze, že Komise bude tuto věc šetřit přednostně," uvedla komise.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita