Němci nemají zájem o summit EU kvůli dluhové krizi

13.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Summit EU kvůli dluhové krizi v eurozóně se v pátek nejspíš neuskuteční. Francie a některé další členské státy o něj sice stojí, ale Německo nevidí důvod k jeho konání. Podle informací ČTK by navíc šlo jen o vrcholnou schůzku zemí platících evropskou jednotnou měnou, Česko by se jej tak neúčastnilo.

"Dnes nebylo nic definitivně stanoveno. Existuje ovšem touha všech partnerů v eurozóně přijít s efektivním řešením krize co nejrychleji," řekla novinářům nejasně mluvčí francouzské vlády Valerie Pecressová.

Unijní prezident Herman Van Rompuy, který by mohl schůzku prezidentů a premiérů členských států svolat, konání summitu sice rovněž nevyloučil, ale němečtí diplomaté nejsou touto myšlenkou příliš nadšeni. Německá kancléřka Angela Merkelová již údajně vzkázala, že pro konání vrcholné schůzky nevidí důvod a německé ministerstvo financí opakovaně trvá na tom, že konečné rozhodnutí o novém záchranném programu pro Řecko může počkat až do září.

Svolání summitu na pátek navíc není příliš pravděpodobné kvůli časové náročnosti, kterou vrcholná schůzka pravidelně vyžaduje, přestože Brusel je na podobné akce zvyklý. Nedá se ovšem vyloučit, že summit se může konat později.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita