Padesátikorunových bankovek je v oběhu přes 12 mil.

30.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


 Přestože platnost padesátikorunových bankovek k 1. dubnu letošního roku skončila, v oběhu jich je stále 12,6 milionu kusů. U příležitosti 18. výročí vzniku České mincovny o tom dnes novináře v Jablonci informoval ředitel sekce peněžního a platebního styku České národní banky (ČNB) Tomáš Hládek. Za tři měsíce se tak podařilo stáhnout z oběhu sotva 12 procent těchto bankovek, na konci března jich totiž bylo mezi lidmi 14,2 milionu kusů.

V oběhu je v současné době už 68,3 milionu padesátikorunových mincí. "Jejich počet je podstatně větší, protože bankovky mnohem více obíhají. Mince zůstávají mnohdy ležet v různých automatech, kterých přibývá, a třeba obchody je s tržbami většinou neodvádějí," vysvětlil Hládek. Věří ale, že se papírových padesátikorun vrátí z oběhu podstatně víc, než se podařilo stáhnout třeba dvacetihaléřů a padesátihaléřů, jejichž platnost skončila v minulých letech. Těch se vrátilo kolem 14 procent.

Důvodem zrušení padesátikorunové bankovky byly i náklady spojené s jejím používáním. Zatímco mince mají životnost desítky let, bankovky je nutné obměňovat průměrně každé tři až čtyři roky. Až do konce března příštího roku je ale možné bankovky vyměnit v každé bance a také na pobočkách ČNB, ta je pak bude měnit ještě dalších pět let. Až do konce září se ale rozhodl papírové padesátikoruny přijímat třeba obchodní řetězec Kaufland.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita