Týdenní komentář: Větší ochrana pro lidi nakupující na webu

24.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nejen Poslaneckou sněmovnou to víří novými zákony. Byla schválena i jedna zajímavá směrnice EU, která mimo jiné počítá s tím, že zákazníci budou moci odstoupit od smlouvy do 14 dnů od chvíle, kdy je jim zboží dodáno.

Pozitivní zprávy z uplynulého týdne

1. Sněmovna potvrdila snížení daně z plošných staveb
Plošné stavby, například parkoviště, už zřejmě nebudou předmětem daně ze staveb, ale budou podléhat dani z pozemků. Rozhodla tak Poslanecká sněmovna, když potvrdila vládní novelu zákona o daních z nemovitostí. Přehlasovala zároveň Senát, který navrhl sazbu daně zvýšit kvůli zachování příjmů obcí. Nyní novelu dostane k podpisu prezident republiky.


2. Prvních 15 potravinářů může užívat nové logo s českou vlajkou
Prvních 15 tuzemských výrobců potravin může ode dneška označovat některé své produkty novým logem s českou vlajkou a nápisem "Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR". Certifikáty potravinářům slavnostně předal prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Mezi prvními uživateli značky, jež má garantovat, že jimi označený výrobek byl vyroben převážně z domácích surovin, jsou mlékárny, pekaři, zpracovatelé masa, ale také například firma věnující se pěstování hub.


3. Větší ochrana pro lidi nakupující na webu
Evropané nakupující po internetu, od podomních obchodníků či na organizovaných prodejních zájezdech by měli získat větší ochranu a práva. Evropský parlament totiž schválil novou směrnici, která mimo jiné počítá s tím, že budou moci odstoupit od smlouvy do 14 dnů od chvíle, kdy je jim zboží dodáno.



Negativní zprávy z uplynulého týdne

1. Sklizeň obilí ve světě bude pod úrovní spotřeby
Světová produkce obilí bude letos proti dosavadním předpokladům nižší kvůli nepříznivému počasí, které zasáhlo úrodu v Evropě a USA. Produkce tak letos klesne pod úroveň spotřeby a ceny zůstanou vysoké a neustálené, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Organizace snížila odhad světové obilné produkce v den, kdy se ministři zemědělství skupiny G20 sešli ve Francii, aby probrali možnosti, jak omezit hrozbu nedostatku potravin a zabránit jejich cenám v růstu.


2. Španělská ekonomika čelí značným rizikům
Španělská ekonomika stojí před značnými riziky a měla by posílit reformy a úsilí o konsolidaci veřejných rozpočtů. Uvedl to ve výroční zprávě o Španělsku Mezinárodní měnový fond. Za hlavní akutní riziko označil další zhoršování fiskální situace v důsledku dluhové krize v eurozóně. Střednědobě je největší hrozbou slabé oživování ekonomiky s přetrváním vysoké nezaměstnanosti.


3. Česka se opět dotkla stávka, tentokrát strojvedoucích v Bavorsku
V Bavorsku byla bez předchozího upozornění vyhlášena stávka strojvedoucích u společnosti Vogtlandbahn. Přerušena byla dálková doprava mezi Českem a Bavorskem na území Německa. Vlaky Praha - Mnichov a Praha - Norimberk tak ukončily jízdu v Domažlicích.



Pozitivní / negativní zprávy jak pro koho

1. Přísnější požadavky na energetické štítky u spotřebičů
Takzvané energetické štítky na spotřebičích budou mít jednotnou podobu. Počítá s tím novela zákona o hospodaření energií, kterou  schválila sněmovna a odeslala ji do Senátu. Zákazník může z energetického štítku zjistit, kolik energie výrobek spotřebuje. Toto opatření ho má motivovat k tomu, aby si kupoval šetrnější výrobky s nižší spotřebou.


2. Útrata domácností jen nepatrně vzrostla
Průměrná čistá peněžní vydání tuzemských domácností loni na jednu osobu činily 10.835 korun měsíčně, což je ve srovnání s rokem 2009 nárůst o 116 korun. Vzhledem k vývoji inflace výdaje ovšem prakticky stagnovaly, uvedl vedoucí oddělení sociálních šetření Českého statistického úřadu Jaromír Kalmus.


3. Benzin mírně zlevnil, cena nafty klesla výrazněji
Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu opět klesly, nejvíce zlevnila motorová nafta. Její cena klesla o 15 haléřů na průměrných 34,16 koruny za litr. Neprodávanější benzin Natural 95 v průměru zlevnil o devět haléřů na 34,82 koruny za litr.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík