Větší ochrana pro lidi nakupující na webu

23.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropané nakupující po internetu, od podomních obchodníků či na organizovaných prodejních zájezdech by měli získat větší ochranu a práva. Evropský parlament totiž dnes schválil novou směrnici, která mimo jiné počítá s tím, že budou moci odstoupit od smlouvy do 14 dnů od chvíle, kdy je jim zboží dodáno.

"Nastane největší změna spotřebitelské legislativy za poslední dekádu," okomentovala dnešní rozhodnutí europoslankyně Zuzana Roithová.

Na polovinu (tedy na dva týdny) se proti současnosti podle této směrnice zkrátí doba, během níž prodejce při odstoupení od smlouvy bude muset vyplatit peníze zpět zákazníkovi. Firmy budou muset za použití karty účtovat lidem poplatek ve stejné výši, jaký ony platí bance. Pokud prodejce nebude správně informovat kupujícího o právech na vrácení zboží, pak bude mít kupující na vrácení koupeného výrobku až jeden rok. Zboží musí být zákazníkovi doručeno do 30 dní, jinak může kupující objednávku zrušit.

Normu musí ještě formálně schválit i členské země, avšak to by už mělo být zcela bez potíží, neboť europoslanci se s nimi dohodli na kompromisním znění. "Směrnice uzavře éru skrytých poplatků a předem zaškrtnutých políček na internetu, zvyšujících nenápadně cenu," řekla europoslankyně Olga Sehnalová. "Veškeré poplatky, které vzniknou po přijetí této konečné ceny (zákazníkem), bude muset hradit prodávající," dodala.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita