Útrata domácností jen nepatrně vzrostla

23.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Průměrná čistá peněžní vydání tuzemských domácností loni na jednu osobu činily 10.835 korun měsíčně, což je ve srovnání s rokem 2009 nárůst o 116 korun. Vzhledem k vývoji inflace výdaje ovšem prakticky stagnovaly, uvedl na dnešní tiskové konferenci vedoucí oddělení sociálních šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jaromír Kalmus.

Nezbytné výdaje, tedy výdaje na potraviny, nealkoholické nápoje a bydlení, činí 40 procent rozpočtu průměrných českých domácností. Ve srovnání se zeměmi EU se ČR po Slovinsku nejvíce blíží vyspělým evropským zemím.

Čistá peněžní vydání neobsahují výdaje domácností na daně a pojištění. Údaje jsou součástí definitivních výsledků statistik rodinných účtů, které dnes zveřejnil ČSÚ.

Výdaje domácností na bydlení činily loni 4754 korun měsíčně, zatímco o rok dříve to bylo 4662 korun. Výdaje na potraviny a nealkoholické nápoje pak loni stouply na 4243 korun měsíčně z předloňských 4207 korun. U domácností důchodců činily nezbytné výdaje, tedy na bydlení a potraviny, loni 52 procent, u domácností s dětmi 42 procent.

V případě domácností v malých obcích do 2000 obyvatel činí výdaje na bydlení 18 procent, u domácností ve velkých městech 18 procent. Desetina domácností s nejnižšími příjmy pak vydá na bydlení 23 procent svých výdajů, zatímco u desetiny nejbohatších je to 19 procent.

Strukturou vydání se Česká republika blíží vyspělým evropským zemím. Ve výdajích na potraviny, nápoje a tabák je ČR na 18. místě z 27 zemí EU s podílem 23,5 procenta na celkových výdajích. Vyspělejší země mají podíl nižší. Nižší ve srovnání s vyspělými západoevropskými zeměmi má ČR výdaje na zdraví, bytové vybavení a bydlení. Naopak vyšší než většina zemí má Česko podíl ve výdajích za pošty, telekomunikace, rekreaci a kulturu.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT