Přísnější požadavky na energetické štítky u spotřebičů

22.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Takzvané energetické štítky na spotřebičích budou mít jednotnou podobu. Počítá s tím novela zákona o hospodaření energií, kterou dnes schválila sněmovna a odeslala ji do Senátu. Zákazník může z energetického štítku zjistit, kolik energie výrobek spotřebuje. Toto opatření ho má motivovat k tomu, aby si kupoval šetrnější výrobky s nižší spotřebou.

Novela zákona zavádí do českého právního řádu evropskou směrnici o uvádění spotřeby energie a jiných zdrojů na energetických štítcích výrobků spojených se spotřebou energie. Štítky se používají už nyní, nově by však měly mít jednotnou podobu v celé EU. Opatření by mělo zlepšit konkurenční podmínky na unijním trhu.

Požadavky na energetické štítky se nebudou vztahovat na použité výrobky nebo jakékoli dopravní prostředky. U ostatních výrobků budou muset dodavatelé poskytovat nejen energetické štítky, ale i informační listy, jejichž obsah určí vyhláška.

Pokud obchodník nebo dodavatel zanedbá své povinnosti a nezjedná nápravu, bude mít Státní energetická inspekce právo v krajním případě zakázat prodej výrobku nebo nařídit jeho stažení z trhu.

Hospodářský výbor doporučil prostřednictvím této novely změnit také energetický zákon a poslanci tento návrh schválili. Obchodníkům s plynem navrhl uložit povinnost, aby vždy od konce září ve svých zásobnících skladovali určitou zásobu plynu. Šlo by o zákazníky, kterým zajišťují bezpečnostní standard, a rezervu bude muset tvořit nejméně 20 procent množství plynu, které tito zákazníci odebrali za posledních 12 kalendářních měsíců.

Ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) k tomuto návrhu zaujal neutrální stanovisko. Poslancům nicméně řekl, že tuto situaci by mohlo ministerstvo vyřešit tím, že by v zákoně dostalo zmocnění, aby mohlo vydávat příslušná nařízení.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita