Sněmovna potvrdila snížení daně z plošných staveb

22.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Plošné stavby, například parkoviště, už zřejmě nebudou předmětem daně ze staveb, ale budou podléhat dani z pozemků. Rozhodla tak Poslanecká sněmovna, když potvrdila vládní novelu zákona o daních z nemovitostí. Přehlasovala zároveň Senát, který navrhl sazbu daně zvýšit kvůli zachování příjmů obcí. Nyní novelu dostane k podpisu prezident republiky.

Daň má podle schválené podoby novely představovat podle druhu podnikání buď jednu korunu, nebo pět korun za metr čtvereční zpevněné plochy pozemku, což je polovina dosavadní sazby daně ze staveb. Týká se pozemků zpevněných stavbou bez svislé nosné konstrukce.

Senát naproti tomu navrhl kvůli zachování příjmů obcí zvýšit sazbu daně o jednu korunu. Podle senátora ČSSD Miloše Malého by vládnou navrhovaná změna zákona připravila rozpočty obcí o 400 milionů korun. Senátor Malý upozorňoval, že nikdo přesně neví, kolika metrů čtverečních se tato změna týká a jaký tedy bude konečný dopad na rozpočty obcí. Daň z nemovitostí je jejich příjmem. Nevyloučil, že by propad mohl být dokonce vyšší než 400 milionů korun.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita