Penzijní fondy loni připsaly klientům 2 %

17.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Penzijní fondy připsaly klientům za loňský rok zhodnocení v průměru dvě procenta. O rok dříve to bylo 1,5 procenta. Vzhledem k 1,5procentní inflaci činí reálné zhodnocení za loňský rok půl procenta. Nejvíce zhodnotil prostředky účastníků Allianz PF, který dlouhodobě připisuje zhodnocení okolo tří procent. Naopak nejméně se v loňském roce dařilo ČSOB PF Progres, který vydělal jen procento, vyplývá z analýzy poradenské společnosti Partners.

"V průměru penzijní fondy klientům připsaly zhruba o 0,5 procentního bodu vyšší zhodnocení proti roku 2009, ačkoliv se našly dva fondy, které za rok 2010 připsaly klientům méně než za rok předchozí," uvedl analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Fondy podle něj měly srovnatelné zhodnocení jako jiné konzervativní produkty. Většina lepších spořicích účtů držela své zhodnocení také okolo dvou procent, na této úrovni se u většiny bank pohybovaly také termínované vklady do jednoho roku. Zajímavějšího zhodnocení nedosáhly ani fondy peněžního trhu, jejichž výnos se za rok 2010 většinou držel pod dvěma procenty. Vyšší zhodnocení tak bylo možné získat z konzervativních produktů u družstevních záložen nebo s podstoupením vyššího rizika v podílových fondech, podotkl Rajdl.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita