Zítra se zastaví i mezinárodní rychlíky

15.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Čtvrteční stávka dopravních odborů zastaví provoz všech vlaků Českých drah od čtvrtečních 00:00 do 24:00 hodin. Mezinárodní rychlíky jízdu ukončí v pohraničních stanicích nebo v jiných vhodných stanicích na území sousedních států. České dráhy pro zavedení nejnutnější náhradní dopravy vypraví 200 autobusů. 

"Pro zajištění základní dopravní obslužnosti a nejnutnější náhrady všech spojů by bylo třeba přibližně 4500 autobusů. Pro plnohodnotnou náhradu železniční dopravy pak ještě mnohem více," uvedl tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

České dráhy proto vyzývají cestující, aby čtvrteční cesty odložili a náhradní kyvadlovou dopravu využívali jen v nezbytných případech, kdy cestu nemohou žádným způsobem odložit nebo jiným způsobem změnit. Náhradní doprava navíc bude zavedena jen na omezeném množství tratí, doplnil mluvčí ČD. Konkrétní informace se mohou cestující dozvědět na oficiálním webu dopravce www.cd.cz .

V dálkové dopravě se stávka dotkne všech spojů, mezinárodní rychlíky zastaví na hranicích a na území České republiky během čtvrtka vůbec nedojedou. Omezení postihne i noční vlaky ze středy na čtvrtek, například rychlík Šírava z Prahy do Humenného ukončí jízdu v Olomouci, vlak EN Slovakia z Prahy do Košic nebude vypraven vůbec. Nepojedou také přímé lůžkové a lehátkové vozy z Prahy do Varšavy, Krakova, Moskvy nebo Budapešti. Dopravce proto doporučuje cestujícím do zahraničí, aby plánovaný odjezd odložili až na pátek.

Obdobným způsobem bude zastavena doprava regionálními vlaky. Kromě výše zmíněné náhradní autobusové dopravy proto musí cestující počítat s tím, že mezi středeční a čtvrteční půlnocí nevyjedou ani osobní ani spěšné spoje.

Problematický bude podle Šťáhlavského i návrat k běžnému režimu po oficiálním ukončení stávky. Problémy a zpožďování se budou týkat zejména dálkové dopravy. V noci ze čtvrtka na pátek bude provoz v dálkové dopravě obnoven, u některých vlaků ale musí cestující počítat se zdržením. Například EN Slovakia z Prahy do Košic bude vypraven po ukončení stávky s více než dvouhodinovým zdržením, uvádí dopravce.

Soukromí železniční dopravci se stávky účastnit nebudou, uvedlo Sdružení železničních společností. Zaměstnanci některých soukromých dopravců budou cestující informovat o svých požadavcích. Omezení jízd soukromých společností by mohli omezit například stávkující výpravčí na tratích, kde České dráhy řídí provoz. Podle soukromých dopravců stávka železnici jako druh dopravy poškodí a mnoho cestujících se na nespolehlivou železnici po skončení stávky už nevrátí. Sdružení železničních společností sdružuje menší dopravní společnosti, jako jsou například Jindřichohradecké místní dráhy, Veolia Transport a RegioJet. Majoritní dopravce České dráhy členem sdružení není.

Kompenzace jízdného za zcela nebo částečně nevyužité jízdenky budou České dráhy vydávat beze srážek. Týkat se to podle společnosti bude jednoduchých i zpátečních jízdenek s obyčejným i zákaznickým jízdným, cestujícím s kilometrickou bankami budou vráceny již odepsané kilometry. Dráhy naopak nebudou kompenzovat částečně nevyužité traťové jízdenky a časové doplatky do první třídy.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita