Týdenní komentář: Automobilovému trhu se zase daří

10.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Propojení automobilového trhu s českou ekonomikou zase dalo o sobě vědět. Velmi dobrá čísla z automobilového sektoru byla doprovázena dobrými výsledky z celé české ekonomiky v podobě HDP.

Pozitivní zprávy z uplynulého týdne

1. Dramatický růst prodeje aut v Rusku
Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku se v květnu meziročně zvýšil o 48 procent na 235.170 vozů. V prvních pěti měsících letošního roku prodej meziročně stoupl dokonce o 60 procent na 989.013 automobilů.


2. HDP na začátku roku rostl o 2,8 %
Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně rostla o 2,8 procenta, tedy o 0,3 procentního bodu více než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta, předběžně se uváděl růst o 0,6 procenta. Uvedl to Český statistický úřad s tím, že na výkon ekonomiky měl pozitivní vliv především zahraniční obchod.


3. Škoda Auto prodala v květnu o pětinu více aut než loni
Automobilka Škoda Auto zaznamenala nejvyšší květnový prodej v historii. Zájemci koupili 78.100 aut, což je meziročně o 19,5 procenta více. Nového měsíčního prodejního rekordu dosáhla v Rusku a ve Švýcarsku. V prvních pěti měsících roku prodala Škodovka 373.400 vozů, což představuje meziroční nárůst o 21,5 procenta.



Negativní zprávy z uplynulého týdne

1. Podpoří nakonec Slovensko finanční pomoc Řecku?
Slovensko je ohledně případného druhého záchranného plánu pro Řecko otevřeno jednáním. Řekl to agentuře Reuters zdroj ze slovenské vlády. Popřel tak zprávu německého listu Handelsblatt, podle níž ministři financí zemí eurozóny kvůli odporu Slovenska nebudou asi moci schválit připravovaný plán pomoci Řecku.


2. Čína díky problémům světové ekonomiky vyvezla méně
Růst čínského vývozu se v květnu vlivem oslabování globální poptávky zpomalil. Čínský dovoz navzdory vládním snahám o ochlazení ekonomiky zesílil meziroční růst. Vývoz vzrostl meziročně o 19,4 procenta na 157,2 miliardy dolarů (zhruba 2,6 bilionu Kč) po dubnovém růstu o 29,9 procenta. Hodnota dovozu stoupla o 29,4 procenta na 144,1 miliardy dolarů po předešlém tempu 21,4 procenta.


3. Senát navrhl vyšší sazbu daně z nemovitostí
Senát navrhl kvůli zachování příjmů obcí zvýšit o jednu korunu sazbu daně z nemovitostí za zpevněné pozemky. Zvýšení provedl v rámci vládní novely, která má vyjasnit zdanění takzvaných plošných staveb novým výpočtem daně. Novelu tak bude muset znovu projednat sněmovna. Plošné stavby, tedy pozemky zpevněné stavbou bez svislé nosné konstrukce, podle novely už nemají být předmětem daně ze staveb, ale budou podléhat dani z pozemků. Tato daň má podle vládní předlohy představovat podle druhu podnikání buď jednu korunu, nebo pět korun za metr čtvereční zpevněné plochy pozemku, což je polovina dosavadní sazby daně ze staveb.



Pozitivní / negativní zprávy jak pro koho

1. Průměrná mzda stoupla na 23 144 Kč
Průměrná mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 471 korun na 23.144 Kč. Proti stejnému loňskému období tak byla vyšší o 2,1 procenta. Reálně po odečtení inflace se mzda zvýšila o 0,4 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad, podle kterého ale pokračoval propad platů v nepodnikatelské sféře.


2. Květnová inflace zrychlila růst na 2 %
Růst spotřebitelských cen v květnu meziročně zrychlil na dvě procenta z dubnových 1,6 procenta. V porovnání s předchozím měsícem ceny vzrostly o 0,5 procenta. Meziroční i meziměsíční růst inflace ovlivnilo především zdražení potravin a nealkoholických nápojů, informoval Český statistický úřad.


3. Zájezdů na poslední chvíli příliš nebude
Evropská turistická letoviska hlásí pro nadcházející sezonu vysokou obsazenost, v nejoblíbenějších termínech podle nich ubytovací kapacity již docházejí. Vyplývá to z ankety ČTK mezi českými cestovními kancelářemi a agenturami. Opačná situace letos nastala v severní Africe, kde se hoteliéři potýkají s nízkou obsazeností i přes výrazné snížení cen proti loňské sezoně. Zájem velkých turistických trhů, jako jsou Německo, Velká Británie nebo Rusko o tyto země se kvůli bezpečnostním obavám obnovuje velmi pozvolna.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT