Oznámení o přerušení podnikání

09.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Co vše pro podnikatele znamená přerušení podnikatelské činnosti? Musí to podnikatel oznámit?


Přerušení podnikání

Otázka: Jsem podnikatel-fyzická osoba nezapsaná v obchodním rejstříku a potřeboval bych na několik měsíců (max. 18 měsíců) pozastavit podnikatelskou činnost, abych se mohl přihlásit na úřadu práce jako nezaměstnaný. Otázka zní: Budu pro budoucí znovuzahájení/obnovení podnikatelské činnosti potřebovat nějaká potvrzení o bezdlužnosti?

Odpověď:Živnostenské oprávnění můžete přerušit na libovolně dlouhou dobu. Nemusíte to oznamovat živnostenskému úřadu ani finančnímu úřadu. Pokud ale nechcete dále platit zálohy na pojištění, přerušení podnikání oznamte na zdravotní pojišťovně a ČSSZ. Na úřadu práce pak postačí čestné prohlášení, že nepodnikáte, doložené například oznámením o přerušení podnikání na zdravotní pojišťovnu a ČSSZ. Tím, že přerušení nemusíte dokládat živnostenskému úřadu, souvisí i skutečnost, že při obnovení činnosti nemusíte předkládat potvrzení o bezdlužnosti.Více v článku Co mění zákon zjednodušující administrativu.


Paušální výdaje u řemeslných živností

Otázka: Začínám podnikat v oboru elektro a slyšela jsem o novém zákoně, který dovoluje si uznat jen osmdesát procent z výdělku, ale bohužel jsme neobjevila žádné další údaje k tomuto tématu.

Odpověď: Vaše živnost bude nejspíše spadat pod řemeslnou živnost (mohlo by jít například o živnost Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení nebo Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení). V tomto případě máte nárok na využití tzv. paušálních výdajů, kdy během roku nesledujete svoje výdaje, ale na konci roku si od svých příjmů odečtete 80 %, a tak získáte základ daně. Pozor ale na dvě věci. Může se stát, že Vaše skutečné výdaje tvoří více než 80 % Vašich příjmů, pak se vyplatí použít skutečné výdaje. To se může týkat hlavně prvního roku podnikání, kdy budete nakupovat zařízení potřebná pro své podnikání a tyto výdaje mohou naopak převýšit Vaše příjmy. Takže bych spíše doporučil evidovat skutečné výdaje a na konci roku se rozhodnout. Druhá věc, na kterou byste si měli dát pozor, je skutečnost, že banky se dívají na základ daně. V důsledku použití paušálních výdajů totiž můžete mít mnohem nižší základ daně, než ve skutečnosti byste měli. Banky Vám pak mohou odmítnout poskytnout úvěr. Můžete využít kalkulačku paušálních výdajů.


Dotace na provozování kamenného obchodu

Otázka: Zvažujeme s kolegou provozování kamenného obchodu se zbožím a rádi bychom využili některých možností příspěvků od státu. Jako např. překlenovací příspěvek na rozjezd podnikání apod. Oba jsme ale ještě studenti, doporučili byste nám, čeho konkrétně využít?

Odpověď: Bohužel v tuto chvíli stát neposkytuje žádné dotace začínajícím podnikatelům. Program Start a Záruka určené pro začínající podnikatele nemají v tuto chvíli žádnou aktuální výzvu. Protože jste studenti, nemůžete ani čerpat příspěvek na rozjezd podnikání od úřadu práce, který je určen jen uchazečům o zaměstnání. Banky Vám bohužel také zřejmě nepomohou, protože mají problém s financováním lidí, kteří už nechodí do školy a mohou se podnikání věnovat naplno. Spíše bych Vás odkázal například na obecní úřad s žádostí o podporu Vašeho záměru, argumentem by mohla být například rozšíření služeb v určité městské části, určitě by pomohlo, kdybyste svůj projekt zaměřili na cestovní ruch. Obraťte se například na regionální radu, jestli něco nepřipravují - http://www.rr-strednimorava.cz/. Užitečné informace by Vám mohli poskytnout i na této adrese http://www.ticzlin.cz/financovani/nastroje-podpory/ (sami poskytují tzv. mikroúvěry vybraným podnikům), případně na této adrese http://www.jvmrpic.cz/.


Kvalifikace - pedikúra

Otázka: Chtěla bych si po ukončení rekval. kurzu založit živnost a provozovat pedikúru jako vedlejší prac.poměr. Stálé zaměstnání mám, ale provozovala bych to v pronajatém prostoru a pouze na objednání. Potřebovala bych zjistit, jestli pro vydání živnosti potřebuji garanta a jestli musím dokládat praxi.

Odpověď: Požadovanou odbornost najdete v sekci Život podnikatele. Jednou z možností je uznání odborné kvalifikace. Nevím, jestli rekvalifikační kurz má tento status nebo ne. Kontaktujte přímo je a ptejte se, jestli absolvování tohoto kurzu je zároveň získáním této odborné kvalifikace. Pokud ne, půjde o to získat tuto odbornost. Tyto zkoušky provozuje například Hospodářská komora. Bez této odbornosti je možné živnost provozovat s využitím tzv. odpovědného zástupce. Více informací o něm najdete v našem průvodci založením živnosti.

Ptejte se také v naší firemní poradně.

Autor článku

Karel Pospíšilík  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT