Týdenní komentář: Energie zdražují a zdražovat budou

03.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Od června dochází ke zdražení u některých významných prodejců plynu, také je třeba počítat se zdražováním elektřiny v důsledku německého rozhodnutí zbavit se jaderné energetiky.

Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Plynárenské firmy výrazně zdražují
Odběratelé některých významných prodejců plynu budou muset počítat s podstatným zvýšením cen. Někteří prodejci zdraží o téměř deset procent, Pražská plynárenská či Bohemia Energy budou naopak zvedat ceny až od července. Plynárenské firmy údajně nutí ke zdražování rostoucí ceny ropy, které jsou vázány na ceny plynu. Hlavní prodejce plynu v tuzemsku RWE Transgas plánuje zvednout ceny domácnostem o 9,5 procenta. Průměrná domácnost si tak měsíčně připlatí zhruba 200 Kč. RWE v Česku prodává plyn více než 2,3 milionu zákazníků.


2. Konec jádra v Německu zdraží proud v ČR o 30 %
Odstavení jaderných elektráren v Německu zvýší podle předběžných odhadů české vlády cenu elektřiny v Česku o 30 procent. Při návštěvě Drážďan to prohlásil premiér Petr Nečas. Naše předběžné propočty ukazují, že německé rozhodnutí odstoupit od jaderného programu povede v České republice k nárůstu cen elektrické energie o 30 procent se všemi dopady především na konkurenceschopnost v sektoru průmyslu, uvedl Petr Nečas


3. Prodej biozeleniny v Česku klesl až o třetinu
Prodej biozeleniny v Česku v důsledku spekulací o tom, že španělské biookurky způsobily epidemii střevní nákazy v Německu, klesl až o 30 procent, uvedli domácí obchodníci s biopotravinami. Německo v průběhu týdne oznámilo, že zdrojem nákazy okurky nejsou, ačkoliv se to původně předpokládalo. Původ infekce zatím není znám.


4. Další hackerský útok na společnost Sony
Skupina hackerů údajně podnikla další útok na počítačové systémy japonské společnosti Sony, která byla už letos v dubnu terčem razantního kybernetického útoku. Hackeři, kteří se označují jménem LulzSec, ve čtvrtek oznámili, že se jim podařilo proniknout na servery obsluhující webové stránky divize Sony Pictures Entertainment.


5. Euro prudce kleslo jako reakce na Řecko
Kurz eura na devizových trzích začal prudce klesat, měna podle obchodníků zřejmě reaguje na zprávu německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung, podle níž Řecko téměř jistě nedostane další část záchranného úvěru, na němž se Atény loni v květnu dohodly s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Svůj díl pomoci údajně odmítne poskytnout právě MMF, list ale nikde neuvádí zdroj svých informací.



Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Aféra v Německu možná pomůže českým zemědělcům
Současná epidemie střevní infekce v Německu, stejně jako dioxinová aféra ve stejné zemi na přelomu letošního roku by podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby mohly paradoxně pomoci tuzemských zemědělcům a potravinářům. Ovlivní totiž rozhodování spotřebitelů při nákupu potravin. Ti se budou více než doposud zajímat o jejich původ a preferovat domácí produkty, uvedl Veleba.


2. Ministerstvo zemědělství zveřejnilo kodex farmářských trhů
Na farmářských trzích má být nabízeno k prodeji hlavně zboží daného regionu, vyplývá z kodexu farmářských trhů, který zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Dobrovolný kodex umožňuje provozovatelům pustit na trhy prodejce z ostatních regionů Česka i ze zahraničí. Zahraniční zboží bude muset být označeno zemí původu.


3. Předběžná verze "Windows 8" představena
Americká softwarová společnost Microsoft představila předběžnou verzi svého nového operačního systému s neoficiálním označením Windows 8, který bude fungovat na běžných osobních počítačích i tabletech. Podle agentury Reuters se očekává, že systém se dostane na trh během 18 měsíců.


4. Obce by mohly získat více peněz na úkor největších měst
Ministerstvo financí navrhuje změny v systému rozpočtového určení daní, které by snížily rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele z nynějšího 4,5násobku na trojnásobek. Novinářům to řekl ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že návrh novely zákona by měl jít do připomínkového řízení do konce června. S účinností novely počítá od ledna 2013.


5. Zelená úsporám: Celkem proplaceno přes 30 tisíc žádostí
Během uplynulého měsíce vyplatil Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) přibližně 4,5 tisícům žadatelům v programu Zelená úsporám miliardu korun. Celkem tak již bylo od počátku programu proplaceno přes 30 tisíc žádostí za 5,258 mld. Kč. Souběžně s vyplácením prostředků také fond zintenzivnil kontroly žadatelů. Dosud uskutečněné kontroly upozornily na projekty, které kromě drobných pochybení vykazují i známky možného podvodu, v několika případech již bylo podáno trestní oznámení.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík