Novela zákona o DPH: Plátcem i bez registrace

01.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo financí předložilo návrh novely zákona o DPH, která má vstoupit v účinnost převážně od roku 2012.

Jedna ze systémových změn se týká plátcovství. V současné době je podmínkou plátcovství registrace u správce daně. To se má do budoucna změnit, přičemž osvědčení o registraci má mít pouze funkci deklaratorní a osvědčovat, že osoba je plátcem daně. Registrace však není stěžejní pro uplatňování práv a povinností plátce. Plátcovství vzniká ze zákona.

Pokud osoba povinná k dani překročí hranici obratu pro povinnou registraci a nesplní svou registrační povinnost, stane se plátcem od prvního dne druhého měsíce následujícího po měsíci překročení obratu (v současné době až od třetího měsíce). Zaregistrována bude i zpětně. Sankce za pozdní podání přiznání a platbu DPH nebudou již obsaženy v zákoně o DPH, ale budou se řídit daňovým řádem. Plátce má povinnost podat přiznání i v případě, že mu nevzniká žádná povinnost.

Zákon o DPH zavádí místo osoby identifikované k dani identifikovanou osobu. Je třeba dát pozor na to, že nejde o totožné pojmy. Identifikovaná osoba má omezené povinnosti, např. povinnost přiznat a zaplatit daň z přijatých zdanitelných plnění a podat souhrnné hlášení při poskytnutí služeb do jiného členského státu.

Změna přinese místo dosavadní sankce za nesplnění registrační povinnosti prodlení s podáním daňového přiznání a odvodem daně.

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita