Plynárenské firmy výrazně zdražují, ode dneška

01.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Odběratelé některých významných prodejců plynu budou muset ode dneška počítat s podstatným zvýšením cen. Někteří prodejci zdraží o téměř deset procent, Pražská plynárenská či Bohemia Energy budou naopak zvedat ceny až od července. Plynárenské firmy údajně nutí ke zdražování rostoucí ceny ropy, které jsou vázány na ceny plynu.

Hlavní prodejce plynu v tuzemsku RWE Transgas plánuje ode dneška zvednout ceny domácnostem o 9,5 procenta. Průměrná domácnost si tak měsíčně připlatí zhruba 200 Kč. RWE v Česku prodává plyn více než 2,3 milionu zákazníků.

"Naše ceny kalkulujeme především podle cen ropných derivátů v posledním šestiměsíčním období. A právě ty v tomto rozmezí narostly na světových trzích o 44 procent. To je faktor, který se nám promítá do nákupních cen, a proto je logické, že ke zvýšení ceny musí dojít," řekl Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas odpovědný za národní obchod.

Ode dneška také zdraží plyn společnost E.ON, která zásobuje zhruba 110.000 zákazníků v jižních Čechách. Cenu zvýší o sedm procent. Podle mluvčího E.ON Vladimíra Váchy nebylo kvůli dražší ropě možné udržet prodejní ceny plynu na stávající výši.

Další významný prodejce plynu Pražská plynárenská zdraží od července. Běžná domácnost, která plyn od Pražské plynárenské využívá k vaření, topení a ohřevu vody, si při roční spotřebě 11 megawatthodin připlatí měsíčně 92 korun. Domácnost s ročním odběrem 17 MWh zaplatí o 143 Kč za měsíc více než dosud.

Dominantní dodavatele bude ve zdražování plynu následovat také společnost ČEZ. V regionech, kde je hlavním prodejcem RWE Transgas a E.ON, bude ČEZ od června zvedat ceny stejně jako konkurenti, tedy o 9,5 procenta, respektive o sedm procent. Hlavní alternativní dodavatel Bohemia Energy zdraží plyn až od třetího čtvrtletí, tedy od července, o zhruba devět procent. Od července zdraží také Centropol Energy. "Změny ceny zemního plynu od července však budou maximálně kopírovat vývoj cen největších dodavatelů," řekl obchodní ředitel Centropolu Lukáš Pokrupa.

RWE na tuzemském trhu s plynem ovládá zhruba 56 procent. Pražské plynárenské náleží kolem deseti procent trhu, E.ON ovládá přes pět procent.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Flasza Robert