ČR je nejatraktivnější pro podnikání ze zemí střední a východní Evropy

31.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká republika byla pošesté za sebou označena za nejatraktivnější zemi pro podnikání ze zemí střední a východní Evropy, ale nejhorší v transparentnosti zadávání veřejných zakázek. Vyplývá to z průzkumu téměř tisícovky převážně německých podniků působících v zemích bývalého východního bloku. O výsledcích průzkumu dnes informovala Česko-německá obchodní a průmyslová komora. Česko dopadlo špatně i v hodnocení korupce a kriminality.

Za Českou republikou v hodnocení prostoru pro podnikání se umístilo Polsko, Slovinsko a Slovensko. V hodnocení transparentnosti při zadávání veřejných zakázek Česko skončilo za Kosovem i Albánií. "Jedna z posledních příček patří České republice také z hlediska spokojenosti místních investorů se stavem korupce a kriminality. Hodnocení těchto faktorů se v České republice oproti loňskému roku výrazně zhoršilo," uvedla komora.

Letošní hospodářskou situaci firmy nehodnotí podle průzkumu o moc lépe než před rokem. Téměř každý druhý respondent posoudil celkovou situaci jako špatnou a jen každý sedmý respondent jako dobrou. Výjimku představují odpovědi z Polska, Estonska, České republiky a Slovenska, které vyzněly převážně optimisticky.

Znatelně se v celém regionu zlepšila očekávání pro letošní rok. V celkovém průměru očekává 38 procent oslovených firem zlepšení a jen 18 procent opětovné zhoršení hospodářské situace. Ještě optimističtěji se dívá většina podniků na další vývoj své vlastní obchodní situace.

Celkově konjunkturální průzkum pro rok 2011 potvrdil, že nejdůležitějším investičním kritériem pro investory v regionu je pracovní síla. Většina respondentů považuje za důležité především vzdělání, kvalifikaci, dostupnost, náklady a produktivitu svých zaměstnanců. Pro byly mnohé důležité také politické a strukturální rámcové podmínky, jako především daňová soustava a veřejná správa, ale také přístup k infrastruktuře a dotacím.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita