Oživení ekonomiky může urychlit růst sazeb

30.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká národní banka zvažuje zvýšení úrokových sazeb, které by navázalo na známky inflace související s oživením tuzemské ekonomiky a domácí poptávky. Uvedl to dnes server Patria.cz s odkazem na rozhovor guvernéra ČNB Miroslava Singera pro agenturu Dow Jones. Sazby podle něj mohou vzrůst dříve, než se dosud očekávalo, ovšem ne "bezprostředně". Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstává v Česku od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

Singer uvedl, že bankovní rada ČNB může sazby zvýšit dříve oproti dosavadnímu očekávání nikoli kvůli plánovanému růstu daně z přidané hodnoty, ale spíše na základě signálů oživení ekonomiky, které probouzí inflační tlaky na straně poptávky. Inflační tlaky podle něj mohou vyvolat dřívější než očekávané zvýšení sazeb ČNB, tedy počínaje říjnem proti dřívějším úvahám o konci letošního roku.

"Od posledního rozhodnutí bankovní rady ČNB nevidím žádný dramatický vývoj, byť určité odchylky existují například v podobě slabší koruny a eskalující dluhové krize v Evropě, což je hlavní antiinflační riziko, avšak z pohledu celku vybalancované," poznamenal Miroslav Singer. "Máme nejnižší sazbu měnové politiky v Evropě a diskutujeme o změně tohoto nastavení," doplnil.

Guvernér konstatoval, že ČNB pracuje s očekáváním inflace na horizontu měnové politiky velmi blízko dvouprocentnímu cíli. Ministerstvo financí přitom očekává v příštím roce růst indexu spotřebitelských cen o 3,2 procenta po letošním zvýšení o 2,1 procenta.

Singer připomněl, že tuzemská ekonomika je tažena exportem, zejména do Německa, zatímco domácí poptávka dosud spíše stagnovala. Nyní ale centrální banka sleduje známky zvýšené investiční aktivity a očekává právě u domácí poptávky postupné oživení. Domnívá se, že růst by měl zintenzivnit v roce 2012.

Guvernér odmítl zvýšení sazeb Evropskou centrální bankou (ECB) jako určující pro nastavení měnové politiky ČNB kvůli úrokovému rozdílu mezi eurozónou a ČR. "Myslím, že zaměření na sazby ECB je nadměrné. Je to pro nás jeden z faktorů, avšak nikterak zneklidňující. Sazby ECB nám říkají, co si centrální banky myslí o eurozóně," řekl agentuře Dow Jones Singer.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita