Tři čtvrtiny firem mají zranitelná místa v síti

30.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Téměř tři čtvrtiny firem používaly loni síťová zařízení, která měla alespoň jednu bezpečnostní zranitelnost. Jde o skoro dvojnásobek proti předchozímu roku. Vyplývá to ze zprávy společnosti Dimension Data, která poskytuje služby v oblasti informačních technologií.

Za výrazný nárůst přitom podle odborníků může jediná chyba, kterou v září 2009 identifikovala ve svém operačním systému pro sítě společnost Cisco. Odhalená softwarová slabina, která může otevřít přístup k firemní síti, se vyskytovala u 66 procent všech zařízení.

"Organizace jsou pod velkým tlakem ze strany regulačních orgánů, spotřebitelů a vedení společností, aby informace o zákaznících a citlivé obchodní informace byly maximálně chráněny před počítačovými zločinci i před konkurencí. Proto je těžké uvěřit, že se společnosti vědomě vystavují tak vysokému riziku," uvedl výkonný ředitel Dimension Data v ČR Jindřich Rädisch. Podle něj zhruba čtvrtina organizací stále ještě nemá přesnou kontrolu nad svými technologiemi.

Podíl síťových zařízení, která dosáhla konce poprodejní podpory, letos klesl na devět procent z loňských 31 procent. Podíl zařízení, která jsou v poslední fázi svého životního cyklu, představuje 47 procent.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita