Týdenní komentář: Padělky, kam se podíváš

27.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká obchodní inspekce objevila během kontrol na začátku roku padělky ve třetině kontrolovaných obchodů a tržnic. Tato zpráva tak doplnila obrázek z minulého týdne, kdy se naopak objevila zpráva, že padělky byly objeveny i v online obchodech.

Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Padělky nalezeny ve třetině obchodů a tržnic
Česká obchodní inspekce v 1. čtvrtletí letošního roku zjistila padělky ve třetině kontrolovaných obchodů a tržnic. Inspektoři při kontrolách zabavili napodobeniny značkového zboží v odhadované hodnotě přes 20 milionů korun. Uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová, podle které byly zabaveny hlavně padělky textilních výrobků, obuvi a hodinek.


2. Výroba japonských automobilek prudce klesla
Celosvětová výroba japonských automobilek v dubnu prudce klesla v důsledku březnového zemětřesení v Japonsku. Produkce největší japonské i světové automobilky Toyota Motor se meziročně propadla o 48 procent na 346.297 vozů. Výrazný pokles výroby vykázaly také další japonské automobilky, například Honda Motor a Nissan Motor. Zemětřesení narušilo výrobu zejména v jejich domácích závodech. Produkce Toyoty v domácích továrnách se propadla téměř o 75 procent na 79.341 vozů.


3. Odbory jsou připravené na další protesty
Odboráři budou případně schopni spustit své nátlakové akce na protest proti navrhovaným vládním reformách do několika hodin od jejich vyhlášení. S rozhodnutím o tom, zda přistoupí ke stávce, blokádě či jiným radikálním krokům, vyčkají zhruba do 10. června. Do té doby chtějí vyjednávat s vládou a možné protesty připravovat. ČTK to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Podle šéfa Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslava Pejši by se případná stávka mohla konat v červnu.


4. Průmyslové zakázky v Německu nečekaně klesly
Zakázky německých průmyslových podniků se v březnu po vzestupu předešlých měsíců nečekaně snížily. Proti předchozímu měsíci jejich objem klesl o čtyři procenta a zpráva ministerstva hospodářství ukázala zejména neobvykle nízký počet velkých zakázek. Německé průmyslové zakázky, které signalizují budoucí vývoj v průmyslu, mají letos zatím sestupnou tendenci a po lednovém růstu o 3,1 procenta zaznamenaly v únoru zvýšení jen o 1,9 procenta.


5. Sazka chce ukončit loterijní činnosti
Loterijní společnost Sazka požádala insolvenčního správce Josefa Cupku o okamžitý souhlas se zastavením veškeré loterijní činnosti do doby, než se firmě podaří získat peníze na další činnost. V tiskové zprávě to oznámil předseda představenstva a generální ředitel Sazky Aleš Hušák. V úpadku je Sazka od konce března



Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Německo na začátku roku zrychlilo růst
Německá ekonomika zrychlila v prvním čtvrtletí mezičtvrtletní tempo růstu díky silné domácí poptávce na 1,5 procenta z výkonu 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Růst hrubého domácího produktu v meziročním srovnání spolkový statistický úřad potvrdil na 5,2 procenta, což byla nejrychlejší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990.


2. Logo Regionální potravina už má 125 výrobků
Značku Regionální potravina letos dosud získalo 54 výrobků. Počet potravinářských produktů, které mohou nosit toto označení se tak rozrostl na 125, vyplývá z informací, které zveřejnilo ministerstvo zemědělství. V loňském první ročníku soutěže značku získalo 71 výrobků. V letošním roce znají zatím vítěze v sedmi krajích, v dalších šesti regionech na vyhodnocení zatím čekají.


3. Světová ekonomika bude zrychlovat - díky Asii
Oživování světové ekonomiky bude díky dynamickým ekonomikám Asie a Jižní Ameriky příští rok zdárně pokračovat, kvůli řadě rizik však zůstane křehké. Uvedla to v dnešním pololetním výhledu světové ekonomiky Organizace spojených národů. Její prognóza mírně zvýšila výhled globálního ekonomického růstu pro letošní rok na 3,3 procenta a pro příští rok na 3,6 procenta.


4. Peníze z autovraků možná půjdou do Zelené úsporám
Vláda souhlasila s návrhem novely, která umožní použít část poplatků vybraných Státním fondem životního prostředí na ekologickou likvidaci autovraků v programu Zelená úsporám. Novelu odpadového zákona, která by mohla uvolnit na zateplování domácností stamiliony, ještě musí schválit parlament. Vláda sněmovnu požádá, aby o normě rozhodla ve zrychleném řízení, aby bylo možné peníze použít k novému účelu co nejrychleji.


5. Už nebude možné ušít zakázky na míru jednotlivým firmám
Návrh změny zákona o veřejných zakázkách ztíží možnost vytvářet zakázky na míru jednotlivým firmám. Uvedl to ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Z výběrových řízení by měly zmizet nesmyslné kvalifikační požadavky, kvůli kterým jsou potom výběrová řízení diskriminační. Snížit by se měl i limit pro veřejné zakázky malého rozsahu ze současných šesti milionů na tři a později na jeden milion.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT