Výroba japonských automobilek prudce klesla

27.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Celosvětová výroba japonských automobilek v dubnu prudce klesla v důsledku březnového zemětřesení v Japonsku. Produkce největší japonské i světové automobilky Toyota Motor se meziročně propadla o 48 procent na 346.297 vozů.

Výrazný pokles výroby vykázaly také další japonské automobilky, například Honda Motor a Nissan Motor. Zemětřesení narušilo výrobu zejména v jejich domácích závodech. Produkce Toyoty v domácích továrnách se propadla téměř o 75 procent na 79.341 vozů, napsala agentura AP.

Ničivé zemětřesení v březnu poškodilo továrny na výrobu automobilových součástek v severovýchodní části Japonska. Nedostatek součástek pak spolu s výpadky elektřiny přiměl všechny japonské automobilky k přerušení či omezení produkce v domácích montážních továrnách. Problémy s dodávkami japonských součástek se projevily také v zahraničí.

Toyota předpokládá, že její celosvětová produkce by se měla vrátit k normálu v listopadu nebo v prosinci. Podle některých analytiků by letos Toyotu kvůli výpadkům ve výrobě mohli o vedoucí pozici v odvětví připravit konkurenti General Motors a Volkswagen.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita