Mobily iPhone nebo s Androidem zřejmě čeká přísnější regulace

19.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Chytré telefony od společnosti Apple nebo se softwarem od firmy Google zřejmě čeká v Evropě přísnější regulace. Poradci Evropské komise pro ochranu dat rozhodli, že údaje o lokalizaci uživatelů těchto přístrojů by se měly klasifikovat jako privátní. Napsal to dnes list Financial Times.

Návrh poradců je prvním krokem pro legislativu o datech lokalizace z mobilních telefonů. Firmy by podle nich měly nejprve získat souhlas uživatele, než začnou sbírat data o jeho pohybu a měly by přitom upřesnit, k jakým účelům je použijí. Podle listu by se mohl návrh ještě letos stát součástí evropské direktivy o ochraně dat.

"Protože jsou chytré telefony a počítačové tablety neoddělitelně spojeny se svým vlastníkem, vzorce pohybu těchto přístrojů poskytují velmi intimní náhled do soukromého života majitele," uvádí zpráva poradců. "Jedním z velkých rizik je, že si majitelé nejsou vědomi toho, že odesílají údaje o své pozici ani komu," napsala podle listu agentura Reuters.

Před špatným zacházením s údaji klientů varovala minulý týden evropská komisařka Viviane Redingová. Podle ní neberou firmy Sony a Apple tento problém vážně. Sony se stala terčem hned několika hackerských útoků. Neznámí útočníci odcizili údaje o milionech uživatelů herní konzoly Playstation 3 včetně čísel kreditních karet.

Autor článku

Firemni aktualita