PPC reklama v síti Google z Vás udělá plátce DPH

26.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dosažení 1 milinou obratu za předcházejících 12 měsíců je pouze jednou z možností, jak se stát plátcem DPH. Existují ale i další možnosti.


Kdy se stáváte plátcem DPH

Plátcem DPH se můžete stát splněním jedné z těchto podmínek:

  • za předchozích 12 měsíců dosáhnete obratu vyššího jak 1 milion korun
  • stanete se členem ve sdružení, které platí DPH
  • dojde k nabytí podniku, který je plátcem DPH
  • pokračujete v činnosti plátce DPH (který například zemřel)
  • pořídíte zboží s hodnotou více jak 326 000 korun v rámci EE
  • přijmete službu od subejtku z jiného členského státu, který je registrovaný k DPH, a nebo
  • poskytnete některé služby plátci z jiného státu EU

PPC reklama v síti Google AdWords provozuje irská společnost Google Ireland, Ltd. se sídlem v Dublinu. Stačí tedy jen na pár hodin spustit PPC reklamu v této síti za účelem podnikání, irská společnost vám následně vystaví fakturu a byť jste malou společností s obratem několik tisíc korun měsíčně, musíte se registrovat k DPH.


Registrace k DPH

Podle § 95 odst. 6 musíte podat přihlášku k registraci do 15 dnů ode dne, ve kterém jste se stali plátcem. Přihlášku k registraci najdete v naší sekci Daňové formuláře. V případě, že už uběhla delší doba, musíte to vyřešit individuálně na finančním úřadě. Finanční úřad by neměl dělat problémy, protože tyto případy jsou celkem časté a zejména menší podnikatelé o tom vůbec netuší a přijdou na to až s určitým zpožděním.


Předělat faktury

V takovém případě je nutné předělat všechny faktury za problematické období, protože v tu dobu jste už byli plátci DPH a všechny Vámi vystavené faktury tomu měli odpovídat. Je rozhodně lepší celou věc konzultovat s daňovým poradce. Posloužit vám může i naše daňová poradna. Fakturu pro plátce DPH si můžete stáhnout zde.


Co když se nezaregistruji

Podnikatelé se většinou o této své povinnosti dozvědí až s časovým odstupem a někteří to řeší tak, že se k DPH nezaregistrují. Co je v takovém případě čeká? Pokud se o tom dozví finanční úřad, rozhodne nejprve o datu registrace. A za dobu od tohoto data pak může vyměřit sankci ve výši 10 % obratu, ze kterého se mělo odvést DPH. Od 1.4.2011 se vyměřuje tzv. daň z úplat. Můžete přitom provést odpočet daně jen u majetku evidovaného k datu registrace, který byl pořízený maximálně 12 měsíců před registrací.

Autor článku

Karel Pospíšilík