Ceny bílého pečiva vzrostly o pětinu

13.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V tuzemských obchodech v uplynulých čtyřech týdnech podražil chléb o více než 15 procent a bílé pšeničné pečivo téměř o pětinu. Naopak výrazně levnější byly papriky, jejich cena klesla o víc než 16 procent, vyplývá z údajů Českého statického úřadu. Pekařské výrobky zdražují kvůli růstu cen energií a surovin, uvedl Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů.

Kmínový chléb za měsíc podražil o více než tři koruny na průměrných 22,66 koruny za kilogram, oznámili statistici. Bílé pšeničné pečivo prodejci nabízeli za 45,78 Kč/kg, tedy o 7,46 koruny dráž.

Ceny pekařských surovin se v posledních měsících zvýšily o desítky procent. Například cena řepkového oleje byla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vyšší o 73 procent, pšeničná mouka zdražila dokonce o 90 procent, vyplývá z údajů Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů.

"Zvyšovali jsme ceny v průběhu dubna, někde k 1.dubnu, někde k 15 .dubnu, někde k 1. květnu," uvedl generální ředitel druhé největší tuzemské pekárenské skupiny Penam Jaroslav Kurčík. Jak výrazně firma zdražovala, neuvedl. Největší pekárny United Bakeries cenový vývoj zcela odmítly komentovat. Konečnou cenu chleba a pečiva však určují především prodejci, přes které pekárny většinu svých výrobků dodávají. Ti kvůli silné konkurenci neradi své ceny výrazně mění.

V 19. týdnu letošního roku proti 15. týdnu podražila také jablka, rajská jablka a banány. Naopak papriky v uplynulém měsíci zlevnily o 12,72 koruny na průměrných 66,46 Kč/kg. Kilogram rostlinného másla obchodníci v průměru zlevnili o 1,36 koruny na 88,92 Kč.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita