Změny daní předloží MF ve formě novely

12.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Změny v daňovém systému ministr financí Miroslav Kalousek předloží formou novely zákona o dani z příjmu, ne ve formě úplně nového zákona, jak původně zamýšlel. Důvodem je nový občanský zákoník a zákon o korporacích, který je nyní v legislativním procesu. Na dnešním setkání zorganizovaném Slovensko-českou obchodní komorou to uvedl Kalousek.

"Předložit nový zákon o dani z příjmu bez vazeb na tyto dva zákony by nebylo dobře. A kdybych čekal, až je parlament schválí, tak zase nestihnu naplánovaný termín 1. ledna 2013. Nyní tedy předložíme rozsáhlou novelu, kde ty všechny zásadní změny budou," uvedl Miroslav Kalousek.

Ministerstvo chce v rámci reformy zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z objemu mezd ve výši 32 procent. Koncept superhrubé mzdy je v nynější vládní koalici podle Kalouska politicky neprůchodný.

Součástí daňové reformy je i zrušení zhruba čtvrtiny z celkových 118 daňových výjimek. Zaniknout by mělo například osvobození od daně u stravenek nebo režijních jízdenek, ale také u příspěvku na výstroj nebo výsluh u ozbrojených složek. Skončit by měl i odpočet od daně u příspěvku odborům.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Karel Pospíšilík