Růst zpomalilo i české stavebnictví

09.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemská stavební výroba v březnu zpomalila meziroční růst na 4,6 procenta z únorových 5,6 procenta. Počet dokončených bytů se propadl zhruba o třetinu, množství zahájených bytů naopak mírně vzrostlo. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Po očištění od sezónních vlivů byla stavební produkce v březnu meziměsíčně vyšší o 2,6 procenta. Vzhledem k nízké srovnávací základně výroba v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 3,1 procenta a inženýrské stavitelství vzrostlo o 8,9 procenta.

Za celé první čtvrtletí české stavebnictví zvýšilo ve stálých cenách výkon o 5,9 procenta. Produkce pozemního stavitelství vzrostla za první tři měsíce o sedm procent, inženýrské stavitelství zaznamenalo meziroční nárůst o 3,1 procenta.

Stavaři začali v březnu výstavbu 2404 bytů, což je meziroční růst o 1,5 procenta. Za číslem se podle statistiků skrývá zahájení bytů v nástavbách k rodinným domům a v domovech pro seniory. Množství bytů zahájených v bytových domech kleslo o 12,1 procenta.

Počet dokončených bytů klesl o 32,5 procenta na 1946 bytů. Výstavba v rodinných domech se propadla o 75,9 procenta.

Počet vydaných stavebních povolení se meziročně snížil o 3,3 procenta, stavební úřady jich vydaly 8550. Orientační hodnota těchto staveb činila 33,3 miliardy korun a meziročně vzrostla o 7,9 procenta. "Tento růst ovlivnilo povolení energetických staveb a zčásti také nízká srovnávací základna z března 2010," uvedl ČSÚ.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita