Kde najít investora pro svůj projekt

17.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Televizní show Den D České televize jen zčásti připomíná proces získání investora. V čem je ale stoprocentně pravdivý, je nekompromisní přístup investorů - jde přece o jejich peníze.

Televize ale není jediným médiem, jak oslovit investora. Mnohem bohatší je svět internetový, ve kterém najdeme hned několik online databází podnikatelských nápadů. Papír ale snese všechno, takže vás asi nepřekvapí, že většina z projektů nemá šanci na komerční úspěch.


Busyman.cz

Portál busyman.cz není jen databází podnikatelských záměrů, v rámci Busyman clubu nabízí registrovaným investorům pravidelné konference a semináře na aktuální témata a nedávno organizoval soutěž o nejlepší podnikatelský záměr AMPER IDEA 2011.

Databáze záměrů má na portálu busyman.cz tyto kategorie - IT / technologie, hoteliérství / gastronomie / cestovní ruch, energie / eko, stavebnictví / nemovitosti, doprava / logistika, zdravotnictví / služby pro zdraví, zábavní průmysl, sport / umění, reklama / marketing / media, vzdělání, prodej / dovoz zboží ze zahraničí, výroba, zemědělství / lestnictví / chov zvířat. V každé kategorii jsou projekty rozděleny podle vstupní investice - do 500 tis. Kč, do 1 mil. Kč, do 5 mil. Kč, do 10 mil. Kč a dle dohody.

Na stránkách najdete například projekt na jednorázový telefon, projekt na tvorbu sociálně interaktivních her mezi lidmi, které jsou známé především v Německu nebo v severských zemích nebo projekt výroby a stavby originalnich zakázkových motocyklů.


Inovace.cz

Portál inovace.cz funguje při Jihomoravském inovačním centru, které pomáhá inovačním firmám, studentům s originálními nápady, výzkumným pracovníkům a vynálezcům a které provozuje tři inkubátory Technologický inkubátor VUT, Technologický inkubátor II a Biotech inkubátor INBIT.

Součástí portálu inovace.cz je také databáze inovačních projektů zpravidla z oborů jako strojírenství, informační technologie, chemie a plasty, zdravotnictví / farmacie / kosmetika, příroda / životní prostředí a obnovitelné zdroje, jiné. Projekty nejsou veřejně dostupné. Záměry mají k dispozici jen registrovaní investoři.


Investclub

Zajímavým portálem je také InvestClub.cz, který se prezentuje jako mezinárodní investiční klub sdružující bonitní osoby a zkušené investory. V databází najdeme investiční příležitosti v těchto oblastech - realitní development, rozvoj firem, energetika a obnovitelné zdroje energie, start-up projekty, prodej firem, netradiční investice, cenné papíry, nemovitosti, fyzické investice (drahé kovy,...). Portál se tak nezaměřuje čistě jen na podnikatelské záměry, ale na širší záběr investora.


Hledam-investora.cz

Třetí portál má celkem srozumitelnou doménu. Provozuje ho společnost Six Dots s.r.o., která se sama přímo věnuje hledání investičních příležitostí. Na tomto portálu tak můžete kontaktovat přímo investory ze společnosti Six Dots s.r.o., nebo zkusit oslovit jiné investory. Vložit můžete libovolný projekt.

Bohužel v databázi nejde filtrovat kategoriemi. Hned jeden z prvních projektů zaujme. Podnikatel hledá investora do firmy, která se zabývá nákupem včelího medu ze Slovenska a má výhradní zastoupení pro Českou republiku. Další projekt se týká nákupu komodit surového kamene a žlutého kovu z Konga a následného exportu do Indie.


Investori.net

Tento portál využívá pro zobrazování podnikatelských záměrů fora, které má dvě části - hledám investora, hledám projekt. Tvůrce stránek se také snaží rozhýbat diskuzi na Facebooku, bohužel zatím neúspěšně. Na portálu nenajdete tolik projektů jako v předchozích případech. Vybrat můžeme například projekt, který hledá investora pro společnou akvizici jazykové agentury.


Fora na téma hledám investora

Pár projektů, které hledají investora, najdete i na portálu napadynapodnikani.cz, který se podobá spíše diskuznímu portálu. Na stránkách například najdeme žádost o radu, jak využít mimo sezonu stánek s točenou zmrzlinou. Tento portál lze tak spíše zařadit mezi fora, podobně jako penizeprofirmy.cz.

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT