Leasing do března díky fotovoltaice stoupl o víc než pětinu

06.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Objem leasingu členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním čtvrtletí stoupl meziročně o 20,9 procenta na 9,9 miliardy Kč. Tento růst je do značné míry spojen s vysokou poptávkou po leasingu fotovoltaických zařízení.

V leasingu movitých věcí stále dominuje leasing silničních vozidel. V prvním čtvrtletí se meziročně snížil podíl leasingu osobních aut ze 33,8 procenta na 27,2 procenta. Zvýšil se podíl leasingu nákladních automobilů z 19,1 na 21,4 procenta. Meziročně se zvýšil podíl leasingu strojů a zařízení, který vystoupal na 38,8 procenta proti 31,5 procenta před rokem. To je důsledkem trvajícího zájmu o leasing fotovoltaických zařízení, jehož podíl na celkovém leasingu movitých věcí činil 16,9 procenta.

Objem úvěrů pro podnikatele vzrostl o čtvrtinu na 6,3 miliardy Kč. Objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů se snížil o téměř devět procent na osm miliard Kč. Tento pokles byl způsoben i tím, že spotřebitelské úvěry GE Money Multiservis jsou nyní vykazovány již jako obchody GE Money Bank. Při hypotetickém zohlednění těchto obchodů by byl vykázán meziroční růst nebankovních spotřebitelských úvěrů o osm procent.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita