Budou jednatelé znovu účastni nemocenského pojištění?

05.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo návrh novely zákona o nemocenském pojištění a dalších doprovodných zákonů. Návrh je v současné době v připomínkovém řízení.

Ministerstvo navrhuje, aby společníci a jednatelé společností s ručením omezeným byli znovu účastni nemocenského pojištění. Ti byli od roku 2009 ze systému nemocenského pojištění vyloučeni a nemohli se nemocensky pojistit ani dobrovolně. Absolutní novinkou je navrhované zavedení účasti na nemocenském i důchodovém pojištění pro členy kolektivních orgánů právnických osob (např. členy představenstva akciových společností). Od roku 2008 podléhá odměna členům statutárních orgánů zdravotnímu pojištění, s účinnosti od 1. ledna 2012 by pak podléhala i pojištění nemocenskému a důchodovému.

Dle návrhu by se okruh nemocensky pojištěných osob měl rozšířit i o komanditisty komanditní společnosti a členy družstva, likvidátory a prokuristy, pokud se jejich příjem považuje za příjem ze závislé činnosti dle zákona o daních z příjmů. Tyto osoby by měly být nově účastny rovněž důchodového pojištění (kromě komanditistů a členů družstva, kteří jsou účastni důchodového pojištění dle stávající právní úpravy).

Další novinkou návrhu je, že nemocenskému a důchodovému pojištění by podléhaly i dohody o provedení práce (doposud se na ně nevztahuje ani zdravotní ani sociální pojištění), a to za předpokladu, že by přesáhly hranici 5 000 Kč. Zde by opět byla návaznost na zákon o daních z příjmů, podle něhož příjmy do této hranice podléhají srážkové dani, a tudíž z důvodu snadné spravovatelnosti by nepodléhaly také pojištění.

Zpráva převzata z KPMG.

Autor článku

Firemni aktualita