Vláda schválila konvergenční program

05.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda schválila aktualizovanou verzi takzvaného konvergenčního programu, ve kterém potvrzuje snahu snížit deficit veřejných financí v roce 2014 na 1,9 procenta hrubého domácího produktu. Uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Strategie počítá s dosažením vyrovnaných rozpočtů v roce 2016, což si vyžádá výrazné strukturální změny, dodal.

Konvergenční program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. Předkládaná aktualizace je poprvé zpracována podle loni schváleného harmonogramu, jehož cílem je podle EU prohloubit a posílit rozpočtový dohled a koordinaci rozpočtových a strukturálních politik v EU.

Plán na snižování deficitu veřejných financí stejný jako v konvergenčním programu obsahují i střednědobé výdajové rámce, které vláda schválila 20. dubna. Ty počítají s úspornými opatřeními a odpovídají deficitu veřejných financí pro příští rok ve výši 3,5 procenta HDP, pro rok 2013 s deficitem 2,9 procenta HDP a pro rok 2014 s deficitem 1,9 procenta HDP. Pro letošek počítá MF s deficitem 4,2 procenta; loni činil 4,7 procenta hrubého domácího produktu.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita