Kvalita českého podnikatelského prostředí se nelepší

02.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Kvalita podnikatelského prostředí v Česku se za poslední tři roky nezlepšila, v řadě parametrů se dokonce zhoršila. Za nejvýznamnější faktory, které zatěžují podnikání v tuzemsku, patří i nadále korupce, byrokracie a špatná platební morálka. Vyplývá to dotazníkového šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami.

Zaměstnavatelé poukazují v průzkumu na špatnou vymahatelnost práva. Vedle toho se firmy potýkají s vyššími náklady a tlačí na ně stoupající ceny energií. V zemi přetrvává a prohlubuje se nedostatek kvalifikované pracovní síly. Zejména letos pociťují firmy zostření konkurence. Ačkoliv se letos zlepšil přístup podniků k získávání provozních úvěrů, nadále jich nemalá část vyjadřuje výraznou nespokojenost s bankami.

Nástup současné vládní koalice nedokázal změnit pohled tuzemského byznysu na korupci. V letošním roce se proti loňsku dokonce zvýšil podíl těch, kteří hovoří o zhoršení korupčního chování (32 procent), když šetření proběhlo ještě před vypuknutím vládní aféry. Téměř polovina respondentů uvedla, že úroveň korupce se v ČR nezměnila. Na meziroční zhoršení korupce upozornila v roce 2008 téměř čtvrtina zaměstnavatelů. O rok později to bylo 40 procent respondentů, loni 26 procent.

Z pohledu zaměstnavatelů se v Česku nedaří dostatečně potírat byrokracii. Téměř polovina zaměstnavatelů (46 procent) se dokonce domnívá, že proti roku 2010 došlo ke zhoršení situace. Pouze tři procenta zástupců podniků hovoří o jejím zlepšení.

Z jarního šetření svazu vyplynul trend lehkého zlepšování situace v oblasti platební morálky (12 procent respondentů). O něco více jak dvě pětiny respondentů (43 procent) pociťují neměnnost situace ve srovnání s loňským rokem. Na druhé straně další dvě pětiny účastníků šetření (42 procent) se zmiňují o celkovém zhoršení platební morálky. Ve srovnání s předchozími roky je to ovšem relativně nejpříznivější hodnocení situace.

Fenoménem letošního roku je zostřující se konkurence. V letech 2008 až 2010 na zhoršení konkurence poukazovala zhruba čtvrtina tuzemských firem. Podle aktuálního šetření SP na zostření konkurence poukazuje téměř polovina tuzemských firem (47 procent). Je to vůbec nejvyšší podíl respondentů od vypuknutí hospodářské krize koncem roku 2008. Poměrně vyrovnaný (mimo roku 2009) je přitom podíl těch, kteří poukazují na neměnnost situace ohledně konkurenčního boje.

Ve všech šetřeních v letech 2008 až 2011 největší podíl respondentů poukazoval na zhoršení situace z hlediska výše nákladů. V aktuálním šetření svazu se podíl zaměstnavatelů, kteří poukazovali na meziroční růst nákladů, zvedl až na tři čtvrtiny (77 procent). Je to vůbec nejvyšší podíl za uplynulé roky a nasvědčuje zvyšující se akutnosti problému.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT