ČNB zřejmě ponechá sazby beze změny

02.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání úrokové sazby ponechá beze změn. V ekonomice totiž nejsou podle nich výraznější tlaky, které by zvyšovaly inflaci. Ke zvýšení sazeb podle ekonomů centrální bankéři přistoupí spíše až na jednom z dalších zasedání. 

Na posledním měnovém zasedání 24. března bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na historickém minimu 0,75 procenta. Pokud centrální banka ve čtvrtek sazby nezmění, budou na nejnižší úrovni vůbec již 12 měsíců.

"Doba zvyšování úrokových sazeb v ČR se blíží, v květnu by ale měla ČNB ještě ponechat svůj arzenál v klidu," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Tuzemské vlivy vedoucí k růstu inflace podle něj zůstávají nezřetelné a po odečtení vlivu daní a regulovaných cen je v Česku podle Marka inflace stále záporná. "Za této situace je složité hledat dostatek přesvědčivých argumentů k okamžitému zvýšení úrokových sazeb. Zvláště po posledním posílení kurzu koruny," dodal.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT