Cena za únik dat - přes 1,5 miliardy USD

29.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Únik osobních dat desítek milionů uživatelů z internetového herního systému firmy Sony může stát podnik přes 1,5 miliardy dolarů. Vydavatele kreditních karet pak může vyjít na 300 milionů dolarů, pokud si všech 77 milionů poškozených bude chtít nechat vystavit kartu novou, uvedli dnes analytici. Experti přitom dodávají, že většinu takových útoků poškozené společnosti nezveřejňují.

Každá náhrada platební karty stojí tři až pět dolarů. "Není to bezvýznamné," uvedl jeden z analytiků na konferenci odvětví platebních systémů v Miami Beach. Tiskový mluvčí FBI uvedl, že organizace na případu spolupracuje s federální prokuraturou v San Diegu.

Herní internetový systém PlayStation Network prolomili hackeři někdy během dubna a stáhli z něj osobní data včetně jmen, adres a možná i podrobnosti o platebních kartách 77 milionů uživatelů. Sony shodila síť 19. dubna, ale čekala týden na oznámení, že systém někdo napadl a informace možná ukradl. Firmě teď hrozí řada žalob.

Většina útoků na sítě korporací a státních organizací ale podle expertů zůstane utajena, protože oběti chtějí předejít dalším nesnázím a vyhnout se zkoumavým pohledům veřejnosti. Firmy se pak obávají, že by se zprávou o útoku mohly klesnout jejich akcie a jejich značka by ztratila dobrou pověst, napsala agentura Reuters.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita