Kazachstán dále láká zahraniční investory

28.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Kazachstán představuje atraktivní a perspektivní zemi pro zahraniční investory, vč. českých investorů, a to v celé řadě odvětví. Důležitým faktorem je politická a sociální stabilita.

V uplynulých dnech proběhla v Astaně na jednání pracovní skupiny EU pro obchod prezentace ekonomické studie o investiční přitažlivosti Kazachstánu - "Kazakhstan investment attractiveness". Studii vypracovala poradenská společnost ERNST & YOUNG v rámci pracovní skupiny Foreign Investors Council (FIC), kterou vede osobně prezident Kazachstánu N. Nazarbajev. Základem pro studii byla anketa provedená v létě 2010, které se zúčastnili zástupci 204 společností představujících existující a potenciální investory. Studii hodlá využít kazachstánské Ministerstvo průmyslu a nových technologií při přípravě strategie ke zlepšení investičního prostředí - "Road map for investments".

Ze studie "Kazakhstan investment attractiveness" vyplývají následující závěry:

  • 81% existujících investorů je toho názoru, že investování v Kazachstánu bylo správné rozhodnutí, přičemž 75% z nich považuje své investice za úspěšné. Investiční prostředí v Kazachstánu představuje výzvu (challenging environment), z druhé strany se investice vyplácí (rewarding environment). Asi 70 % společností chce investice udržet na současné úrovni;
  • 56% investorů se domnívá, že kvalita investičního prostředí v zemi se nezměnila. Třetina investorů věří, že se v průběhu dalších tří let atraktivnost Kazachstánu pro zahraniční investice zlepší;
  • 75% investorů považuje úroveň politické a sociální stability v Kazachstánu za vysokou. Současná úroveň stability je spojována s osobou presidenta N. Nazarbayeva, který vybudoval silné mezinárodní vztahy a zvýšil mezinárodní uznání pro Kazachstán. Určité obavy se objevují v delší perspektivě, tj. zda—li bude politická stabilita země systémově zajištěna v budoucnu;
  • 1/3 investorů považuje Kazachstán za jednu ze tří nejatraktivnějších zemí pro zahraniční investice v rámci společenství SNS, přičemž za nejatraktivnější ze zemí SNS považuje Kazachstán 88 % investorů dotazovaných v Kazachstánu.
Atraktivnost Kazachstánu se liší dle jednotlivých odvětví, např. vysokou atraktivnost má Kazachstán v oblasti dobývání nerostných surovin. U odvětví, které závisejí na rozměru trhu, je na prvním místě trh Ruska. Kazachstán je z druhé strany považován za rozvinutější z hlediska přijímání nejlepší mezinárodní praxe. Nehledě na rozměr trhu (např. ve srovnání s Ukrajinou) je Kazachstán vnímán jako více atraktivní pro nové investory v sektorech jako jsou např. obslužné sektory (services sectors).

  • Mezi atraktivní sektory pro investory patří: stavební materiály, zemědělství a zpracování potravin, zpracování kovů, chemický průmysl, technologie k recyklaci a "zelené" technologie, IT, farmaceutický průmysl a zdravotnické služby apod.
  • 53 % respondentů považuje právní a regulatorní systém KZ za ne zcela atraktivní z hlediska transparentnosti a stability.
  • Mezi konkrétní překážky pro investice byly zařazeny faktory jako je nedostatečně rozvinutá infrastruktura (19%), administrativní komplikace (16%), korupce (7%) apod.
Základní doporučení pro zvýšení investiční přitažlivosti Kazachstánu vyplývající ze zmíněné studie:

  • zlepšení transparentnosti a efektivnější administrace právního a regulatorního prostředí (mj. zlepšení ochrany práv investorů, zajištění nezávislého soudního systému apod.),
  • konzultování přípravy nové legislativy s investory;
  • větší flexibilita na pracovním trhu;
  • zlepšení infrastruktury zvláště v oblasti dopravy a u přístupu k internetu;
  • zlepšení pobídek pro zahraniční investory k podpoře rozvoje partnerství zahraničních a domácích investorů;
  • silnější finanční systém a zlepšení systému vedení a kontrolování společnosti (corporate governance);
  • snížení úrovně byrokracie.

Zpráva převzata z MPO.

Autor článku

Firemni aktualita