Registrace obchodníků s pohonnými hmotami

27.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Obchodníci s pohonnými hmotami se musí na základě novely zákona o pohonných hmotách nově povinně zaregistrovat v registru distributorů pohonných hmot, který vede Generální ředitelství cel. Distributoři a provozovatelé čerpacích stanic jsou pak povinni na území ČR nakupovat pohonné hmoty pouze od osoby zapsané v registru. V opačném případě jim hrozí milionové pokuty, informovala dnes celní správa a Generální finanční ředitelství v tiskové zprávě. Cílem novely je omezit daňové úniky.

Novela zákona vstoupila v platnost 21. dubna a distributoři mají povinnost do 30 dní od nabytí účinnosti novely podat oznámení o zahájení činnosti u příslušného celního úřadu. Zároveň jsou povinni do deseti dnů oznámit každou změnu údajů.

V případě nákupu pohonných hmot od neregistrovaného distributora hrozí pokuta pět milionů korun. Pokud distributor nebo prodejce neoznámí změnu údajů, může dostat pokutu tři miliony korun.

"Registrace a následná výměna informací mezi daňovou a celní správou usnadní kontrolu daní. V kombinaci s novelou DPH týkající se ručení za nezaplacenou daň jde o významný nástroj v boji proti daňovým únikům," uvedla mluvčí Generálního finanční ředitelství Jaroslava Musilová.

Registr distributorů pohonných hmot vede Generální ředitelství cel v elektronické podobě a registr je veřejně dostupný na internetových stránkách Celní správy ČR www.celnisprava.cz.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita